Čtvrtek, 28. března 2024

Liberec chystá revitalizaci tří parků, dva jsou u přehrady

Liberec chystá revitalizaci tří parků, dva jsou u přehrady

Liberec plánuje revitalizaci tří zanedbaných městských parků, z toho dva jsou u přehrady. Úpravy si podle odhadu vyžádají přes pět milionů korun. Na obnovu parků se radnice pokusí získat evropskou dotaci, z ní by mohla uhradit skoro polovinu nákladů. Projekt je ale na začátku, radní teprve schválili záměr. ČTK o tom informovala mluvčí města Jana Kodymová.

Liberec chce vylepšit stav zanedbaných ploch v ulicích Blahoslavova, Pekárkova a Pod Sadem míru. "Ve všech třech parcích chceme revitalizovat parkové plochy, obnovit prvky veřejné zeleně a celkově zlepšit funkční stav a možnosti využití těchto parků," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Karolína Hrbková (Změna pro Liberec). U parku v Blahoslavově ulici, který je mezi přehradou a obytnou zástavbou, radnice například plánuje opravu centrální cesty a zřízení odpočinkových ploch s cvičebními a herními prvky. V odpočinkovou zónu by se měla změnit další zelená plocha nedaleko přehrady, což je lesopark v Pekárkově ulici u vysokoškolských kolejí. Kromě vegetačních úprav radnice plánuje, že lesopark doplní lavičkami, odpadkovými koši i směrníky.

Rozsáhlou úpravu potřebuje park Pod Sadem míru na sídlišti Broumovská. Park je udržovaný jen v části, která slouží dětem k hraní. Jinak jsou v něm náletové dřeviny a skládky stavební suti a komunálního odpadu. "V celém parku je nutné zabránit šíření invazivních dřevin, nahradit je domácími dřevinami a pěstebním opatřením zachránit cennější stávající porosty," uvedla Hrbková. Z parku by měly zmizet i nelegální skládky.

Liberec před několika lety díky evropským dotacím revitalizoval čtyři zanedbané plochy v lokalitě Lidových sadů. Za devět milionů obnovil park Prokopa Holého a "Dubák" na Sukově náměstí. Ještě o půl milionu více stála obnova dvou jiných míst. Mezi botanickou zahradou a zoo město revitalizovalo lesík známý jako promenáda u jezírka a v park se změnila i nedaleká Zborovská rokle.

Obdobnou revitalizaci by potřebovaly i další parky ve městě. "Obnovu parkových ploch budeme v následných etapách postupně realizovat i v dalších městských částech," řekla Hrbková. Liberec na údržbu městské zeleně každoročně vydává 22 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů