Úterý, 19. března 2024

Ostrov získal ekologické ocenění, produkuje málo odpadu

Ostrov získal ekologické ocenění, produkuje málo odpadu

Město Ostrov produkuje nejméně komunálního odpadu ze všech obcí a měst v Karlovarském kraji, které mají více než 5000 obyvatel. Jeden obyvatel průměrně za rok vyprodukuje 135 kilogramů komunálního odpadu. Ekologická organizace Arnika za to město ocenila takzvaným Odpadovým Oskarem. V minulosti bylo přitom město v různých soutěžích oceněno také za tříděný odpad, řekla dnes ČTK mluvčí ostrovské radnice Zdeňka Newiaková.

"Kromě samotného množství vyprodukovaného odpadu Arnika posuzovala také další faktory. Například podmínky pro třídění, ekonomické aspekty odpadového hospodářství nebo možnost obyvatel třídit bioodpad. Arnika letos vyhlašovala teprve druhý ročník soutěže a město Ostrov hned získalo první místo," řekla Newiaková.

K třídění odpadu obyvatele Ostrova motivuje mimo jiné i systém odpadového hospodářství. Občané platí za množství, velikost a četnost vývozu nádob. Snížit množství komunálního odpadu se podařilo v posledním roce snížit i díky kompostérům na bioodpad, které město pořídilo a rozdalo občanům. Pomáhají také takzvaná iglú na recyklovatený odpad, která jsou rozmístěna po městě.

Podle Petry Niederhafnerové, které má na městském úřadě na starost odpadové hospodářství, bude Ostrov aktuálně pracovat na ještě lepším řešení třídění bioodpadu. "Problematika bioodpadu nás stále ještě pálí, zejména co se týká likvidace rostlinného bioodpadu z domácností v bytové zástavbě. Už připravujeme co nejvhodnější řešení," uvedla.

Odpadovým Oskarem ocenila dále organizace Arnika v Karlovarském kraji Novou Ves a Svatavu. Nová Ves zvítězila v kategorii obcí do 1000 obyvatel se 42,4 kilogramu odpadu na obyvatele, Svatava v kategorii obcí do 5000 obyvatel. Jeden obyvatel tam průměrně za rok vyprodukuje 89,3 kilogramu odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů