Úterý, 19. března 2024

Zeleň do měst a obcí - i tak vypadá boj se suchem a klimatickou změnou

Na obnovu zeleně ve městech a obcích MŽP právě posílá 40 milionů korun...

Zeleň do měst a obcí - i tak vypadá boj se suchem a klimatickou změnou

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR vyhlašují novou výzvu v rámci Národního programu Životní prostředí, tentokrát zaměřenou na obnovu a zakládání nové zeleně v obcích a městech. Podpořeny budou projekty na zlepšení funkčního stavu zeleně ve městech a obcích a nově i na vytváření nových vodních prvků jako další ochrany před suchem a adaptace na změnu klimatu. Obce do 500 obyvatel mohou získat až dvoumilionovou dotaci na projekt, obce nad 500 obyvatel 250 tisíc korun (na větší projekty mohou totiž získat dotaci z OPŽP). Příjem žádostí o dotaci začal tento týden a končí 28. 2. 2017. Výzvy na obnovu zeleně v obcích jsou dlouhodobě velmi úspěšné a ze stran obcí velmi žádané.

Cílem nové výzvy je podpora zachování a zvyšování podílu zeleně a vodních prvků ve městech a obcích. Dotace jsou určeny jak pro projekty v rozvojových oblastech sídel, tak i v původní zástavbě. Podpořeno bude zakládání ploch zeleně a doprovodných vodních prvků, jako např. rekultivace alejí, parků, odpočinkových ploch, tůní nebo i mokřadů. Pro projekty je alokováno celkem 40 milionů korun. Projekty s výrazným přínosem k adaptaci na změnu klimatu budou v rámci hodnocení bodově zvýhodněny.

,,Novinkou v této výzvě je podpora opatření, která pomáhají k udržení vody v krajině, a tak i k boji se suchem. Dotaci tudíž dostanou i projekty, které ze zpevněných či betonových ploch vytvoří nezpevněné plochy, které umožní zasakování srážkových vod např. založením trávníků na místě původně zpevněné plochy, nebo vytvořením vodních a mokřadních biotopů - tůní/jezírek, mokřadů, průlehů a jiných terénních sníženin, částí vodních toků anebo drobných retenčních nádrží na srážkovou vodu. O dotaci si může požádat nejen město nebo obec, ale dokonce i fyzické osoby nebo skupina fyzických osob, které chtějí zlepšit funkce místních veřejných prostranství," uvádí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dotace je možné žádat i na opatření k zajištění podmínek pro existenci volně žijících živočichů, na pořízení nového či rekonstrukci stávajícího mobiliáře a na obnovu a budování cest, pěšin a mostků.

,,Další novinkou je, že dotaci může získat i projekt v obci nad 500 obyvatel, a to pokud se jedná o menší projekty, které nelze financovat z Operačního programu Životní prostředí," upřesňuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

,,Nově neomezujeme ani okruh možných žadatelů a v zásadě, kdokoliv má chuť realizovat opatření na podporu zachování a zvyšování podílu zeleně a vodních prvků ve městech a obcích, má šanci získat finanční podporu," doplnil ředitel Valdman.

Projekt musí být realizován na plochách, které jsou nebo budou součástí veřejné zeleně, která je přístupná každému bez omezení (např. zeleň na veřejných prostranstvích dle § 34 zákona 128/2000 Sb. o obcích) nebo součástí zeleně na jiných plochách, přičemž i tato zeleň musí být alespoň omezeně přístupná veřejnosti (např. zeleň na plochách občanského vybavení dle § 2, odst. 1, písm. k, bod 3 zákona č. 183/2006 Sb. stavební zákon). Předmětem podpory nemůže být zakládání nebo obnova veřejně nepřístupné zeleně.

Výzvy na obnovu zeleně jsou obcemi dlouhodobě žádané. V loňském roce MŽP hodnotilo 189 žádostí za 66 milionů korun. Podpořeno nakonec mohlo být 115 projektů v hodnotě vloni alokovaných 40 mil. korun.

Dokumenty k výzvě: https://www.sfzp.cz/sekce/850/k-vyzve-10-2016/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů