Úterý, 19. března 2024

Nejlepší ekologický projekt mají v malé obci na Hané

Šetří energie a vytváří nová pracovní místa

Nejlepší ekologický projekt mají v malé obci na Hané

V pražském Karlíně byli oceněni autoři desítky nejlepších tuzemských ekologických projektů. Celkovým vítězem 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe se stala obec Haňovice na Hané. Ceny si přebrali také vítězové jednotlivých kategorií. Ekologická soutěž dlouhodobě oceňuje nejlepší projekty usilující o ochranu přírody a úsporu energií.

Letošního ročníku soutěže, kterou v tuzemsku dlouhodobě pořádá energetická společnosti E.ON, se zúčastnilo 307 projektů z celé České republiky. Vůbec poprvé přitom mohli autoři projektů soutěžit i v kategorii Stavba, do níž se přihlásilo celkem 50 z nich. ,,Letos jsme opět ponechali rozhodování o vítězích na široké veřejnosti. Ta vybírala jak celkového vítěze, tak i nejlepší projekty všech pěti kategorií," vysvětluje Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON Energie, a. s.

Celkovým vítězem 8. ročníku soutěže E.ON Energy Globe a zároveň vítězem kategorie Obec se stala obec Haňovice na Hané. ,,Díky unikátní spolupráci s městem Litovel zabránily Haňovice znečištění spodních vod, které ohrožovalo pitnou vodu pro celý region. A z bioplynové stanice, již provozuje místní družstvo, jsou zase zdarma vytápěny městské objekty," vysvětluje Vladimíra Gláserová. Poslední z projektů - skleníky na pěstování zeleniny - se aktuálně dokončuje. Díky němu v obci vznikne více než 30 nových pracovních míst.

V rámci slavnostního vyhlášení byly oceněny též nejlepší projekty ostatních soutěžních kategorií. V kategorii Firma uspěl projekt Hotelu na Farmě, jenž je plně energeticky soběstačný a funguje na bázi uzavřeného koloběhu. V nové kategorii Stavba zase veřejnost zaujal unikátní dům nad vodopádem harmonicky umístěný v historickém centru Telče.

Za nejlepší projekt kategorie Mládež pak veřejnost zvolila ekotým žáků ze Zbirohu, který je na české poměry unikátní nejen svými aktivitami na ochranu přírody, ale rovněž tím, že si sám získává finance na svou činnost. V poslední ze soutěžních kategorií, kategorii Kutil, se na první příčce umístil Jaromír März, jenž vlastnoručně vyrábí ekologická vozidla poháněná elektřinou. O své nápady se navíc dělí s ostatními prostřednictvím názorných videonávodů, které publikuje zdarma na internetu.

Obec Haňovice na Hané získala od společnosti ŠKODA Auto vůz ŠKODA Octavia Combi G-TEC na stlačený zemní plyn CNG a tepelné čerpadlo od společnosti Vaillant. Navíc jako nejlepší projekt kategorie Obec obdržely Haňovice zvláštní cenu ministra zemědělství ve výši 100 000 Kč. ,,Ministerstvo zemědělství v rámci rozvoje venkova vítá podobné projekty, kterými různé subjekty dokážou oživit venkov a vracet mu jeho význam," sdělil ministr zemědělství Marian Jurečka. Autoři ostatních vítězných projektů obdrží od partnerů soutěže například vůz ŠKODA Citigo G-TEC k užívání na dobu 1 roku, automatickou pračku od Miele nebo plynový kondenzační kotel od Vaillant.

Záznam ze slavnostního vyhlášení z Hudebního divadla Karlín, kde mimo jiné vystoupili zpěváci Václav Noid Bárta nebo David Kraus, bude odvysílán v sobotu 8. října od 22:00 hodin na programu ČT1.

Popisy vítězných projektů 8. ročníku soutěže

Celkový vítěz 2016 a vítěz kategorie Obec

Přístup k životnímu prostředí v Haňovicích

V malé obci Haňovice na Hané se díky spolupráci s místním zemědělským družstvem a městem Litovel podařilo snížit množství spotřebované energie a zabránit znečištění spodních vod. Díky využití obnovitelných zdrojů energie jsou objekty města zdarma vytápěny z místní bioplynové stanice. Vůbec největší projekt - skleníky na pěstování zeleniny - se aktuálně dokončuje. Pro obec bude znamenat vznik 30 až 35 nových pracovních míst.

Vítěz kategorie Firma

Energeticky soběstačný Hotel na Farmě

Ve Středočeském kraji v obci Choťovice najdou návštěvníci hotel s farmou, který je jako jeden z mála v tuzemsku skutečně energeticky soběstačný. Hotel Na Farmě je přitom skvělou ukázkou firemního provozu, jenž funguje na bázi uzavřeného koloběhu - veškerou energii, živočišné produkty i odpad dokáže totiž nejen sám produkovat, ale také spotřebovat. V jeho areálu tak najdete nejen dřevostavbu samotného hotelu, ale též bioplynovou stanici, dvě farmy s chovem zvířat či bourárnu s prodejnou masa.

Vítěz kategorie Stavba

Dům nad vodopádem v Telči

Budova vznášející se nad vodou nabízí romantické, přírodní a nízkoenergetické bydlení v místě, kde by to nikdo nečekal. Dům vyrostl na stísněném, léta opuštěném pozemku v centru města Telč. Dřevostavba stojí na hranici historického jádra UNESCO přímo pod hrází rybníka a je postavena z přírodních i tradičních materiálů. Díky střeše pokryté zelení navíc dokonale splývá s krajinou.

Vítěz kategorie Mládež

Ekotým školáků ze Zbirohu

Žáci základní školy J. V. Sládka ve Zbirohu dokazují, že velké věci může člověk udělat již v raném věku. Za vším stojí ekotým 36 žáků, který je na české poměry unikátní nejen svými aktivitami na ochranu přírody a úsporu energií, ale též tím, že sám získává finance na svou činnost. Peníze děti získávají vlastními aktivitami v rámci ekotýmu: prodejem usušených bylinek, čajových směsí nebo marmelád ze školní zahrady.

Vítěz kategorie Kutil

Vlastnoručně vyráběné ekologické dopravní prostředky

Jaromír März projel Šumavu na elektrokoloběžce, kterou si jako správný český kutil doma sám sestrojil. Ve své dílně dokázal postavit také solární automobil a elektrocentrálu na dřevoplyn. Všechny jeho stroje jsou jednoduché, komponenty snadno dostupné a dopravní prostředky levné na výrobu i provoz. O své nápady se navíc rád dělí s ostatními prostřednictvím názorných videonávodů, které lze bezplatně zhlédnout na internetu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů