Úterý, 19. března 2024

Galerie udržitelného rozvoje se plní osvědčenými řešeními

Galerie udržitelného rozvoje se plní osvědčenými řešeními

Necelých tři čtvrtě roku uplynulo od doby, kdy NSZM spustila specializovaný internetový rozcestník k 11 tématům udržitelného rozvoje s názvem GALERIE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE. Mezitím se z Galerie stal uznávaný a stále častěji navštěvovaný informační portál, v němž lze nalézt zajímavé inspirace z měst a obcí - dobré praxe i jednotlivé ,,střípky", odkazy na daná témata obsažené ve strategiích a koncepcích, specializované audity udržitelného rozvoje, či kontakty a odkazy na další zajímavé domácí i zahraniční informační zdroje.

Galerie obsahuje přes 2500 střípků - větších či menších inspirací a téměř 300 příkladů dobré praxe, které představují osvědčené postupy a řešení a zároveň v sobě zahrnují prvky inovace, nové myšlenky a nápady. Jejich shromažďování tak následně vytváří prostor a motivaci pro vzájemné učení se jeden od druhého, sdílení know-how a zkušeností.

Galerie nabízí prostor i pro ty, kteří se zajímají o možnosti hodnocení či vzájemného porovnání měst z hlediska udržitelného rozvoje. Prostřednictvím porovnání auditů udržitelného rozvoje, které byly jednotlivými městy zpracovány podle Metodiky hodnocení udržitelných měst, může každý zjistit, jak si na tom dané město stojí v jednotlivých oblastech rozvoje v souladu mezinárodními Aalborskými závazky.

Galerie udržitelného rozvoje je určena nejen zástupcům měst, obcí a regionů, ale i všem dalším, které tato oblast zajímá a kteří hledají inspirace a praktické informace.

Témata, která v galerii naleznete: Veřejná správa a územní rozvoj, Životní prostředí, Udržitelná spotřeba a výroba, Doprava a mobilita, Zdraví, Místní ekonomika, Vzdělávání a výchova, Kultura a volný čas, Sociální prostředí, Zemědělství a venkov, Globální odpovědnost.

Najdete nás na: www.udrzitelne-mesto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů