Úterý, 19. března 2024

Zelenou stuhu za zeleň letos dostala Kostelní Lhota na Nymbursku

 Zelenou stuhu za zeleň letos dostala Kostelní Lhota na Nymbursku

Celostátním vítězem klání o Zelenou stuhu se letos stala Kostelní Lhota na Nymbursku. Cenu za péči o zeleň a životní prostředí získala při své premiérové účasti v soutěži. Druhé místo obsadilo město Skalná na Chebsku, třetí bylo Osíčko na Kroměřížsku, kterému se podobného ocenění dostalo již v letech 2001 a 2003. Ceny dnes hodnotitelská komise vyhlásila a předala v sídle Senátu.

Kostelní Lhota vyhrála nejen díky současné výsadbě v ulicích, ale i díky projektům školního arboreta nebo přírodní zahrady mateřské školy. Komise ocenila také aleje, cyklostezku či péči o rybník na návsi. Roli sehrál i celkový dlouhodobý přístup a koncepce údržby zeleně v obci včetně práce dobrovolníků při pravidelných výsadbách stromů. Obec se zhruba 850 obyvateli získala kromě vítězné trofeje možnost využít dotaci 700.000 korun na další péči o zeleň.

Skalná i Osíčko dostaly podobnou dotaci ve výši 400.000 korun tak jako další krajští vítězové. V Osíčku komise ocenila nové koupaliště, využívání tradičních materiálů nebo kořenovou čistírnu. Skalná si komisi získala mimo jiné promenádou a péčí o rybník pod románským hradem Vildštejn nebo spoluprací s architekty na obnově kulturního dědictví.

Zápolení o Zelenou stuhu se koná v rámci soutěže o vesnici roku, která se pořádá od roku 1995. Vyhlašují ji Spolek pro obnovu venkova, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí a ministerstvo zemědělství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů