Úterý, 19. března 2024

Val. Meziříčí bude první v kraji hlídat plnost kontejnerů senzory

Val. Meziříčí bude první v kraji hlídat plnost kontejnerů senzory

Valašské Meziříčí na Vsetínsku bude hlídat naplněnost kontejnerů speciálními ultrazvukovými senzory. Chce tak ušetřit peníze za zbytečný svoz odpadu, sdělila dnes ČTK mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová. Systém funguje již v Praze či na Slovensku, v budoucnu se očekává jeho rozšíření.

Zástupce firmy Elkoplast CZ, která projekt ve městě spouští, dnes ČTK řekl, že jde o pilotní projekt ve Zlínském kraji.

"Naplněnost polopodzemních kontejnerů na směsný komunální a tříděný odpad bude od listopadu monitorovat speciální zařízení umístěné v kontejnerech, které bude napojeno na mobilní aplikaci. Speciální čipy pomocí ultrazvuku poznají, kdy je kontejner plný a je třeba ho vyvézt," uvedla mluvčí radnice.

Vedení města si od novinky slibuje finanční úsporu. "Na základě monitorování budeme vědět, jak je který kontejner zaplněn a kdy přesně potřebuje vyvézt. Cílem je pomocí tohoto monitoringu zefektivnit svoz odpadu, v důsledku toho ušetřit a mimo jiné také lépe udržovat pořádek u odpadových nádob," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

Město bude zatím monitorovat 73 kontejnerů po dobu tří měsíců. Ve dvaadvacetitisícovém Valašském Meziříčí je celkem 131 polopodzemních kontejnerů, z nich 45 je na směsný komunální odpad a 86 kusů na tříděný odpad, tedy na papír, plasty, bílé i barevné sklo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů