Úterý, 19. března 2024

Historii Pardubic připomene park s archeologickou expozicí

 Historii Pardubic připomene park s archeologickou expozicí

Čtvrtý pardubický obvod připravuje park s archeologickou expozicí v místě, o němž je první dochovaná písemná zmínka o existenci Pardubic z roku 1295. V rozpočtu města je na projekt připraveno osm milionů korun. Obvod již má hotový ideový návrh a připravuje stavební projekt, úpravy by se měly dokončit v roce 2018, řekl ČTK starosta obvodu Petr Heřmanský (ODS).

Během archeologického průzkumu v letech 1993 až 2005 byly v Pardubičkách odkryty základy velkého kostela s dlouhým presbytářem. Historici předpokládají, že právě zde stál původní kostel svatého Bartoloměje a klášter cyriaků zmiňovaný v bule papeže Bonifáce VIII z roku 1295, která je první písemnou zmínkou o Pardubicích. Odborníci pokládají toto místo za nejstarší dochovanou památku na existenci Pardubic, tehdy vsi Pordoby. Do té doby se předpokládalo, že kostel s klášterem stával zhruba na místě dnešního kostela svatého Bartoloměje v centru města.

"Zbytky základů budou zcela zakryté, aby neutrpěly počasím. Na povrchu budou vyznačené jejich půdorysy," uvedl Heřmanský.

Mezi nynějším hřbitovem s kostelem svatého Jiljí vznikne velký travnatý prostor pro odpočinek a relaxaci. Od archeologické části jej oddělí takzvaný ha-ha příkop, který se skládá z terénní vlny a zídky či plůtku. Místo dřívějšího kláštera bude vyvýšené, podívat se na něj svrchu bude možné z věžičky v parku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů