Úterý, 19. března 2024

Ústí chce koupit elektromobil, stát bude zhruba 800.000 korun

Ústí chce koupit elektromobil, stát bude zhruba 800.000 korun

Město Ústí nad Labem chce letos pořídit jeden elektromobil. Náklady nepřesáhnou podle radních 800.000 korun. Magistrát požádá o dotaci na jeho koupi Státní fond životního prostředí. Na obnovu vozového parku v rozpočtu na letošní rok město vyčlenilo 1,4 milionu korun. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Státní dotace má činit 220.000 korun. Pořízením osobního elektromobilu chce jít město podle náměstka primátorky Pavla Dufka příkladem veřejnosti i podnikatelům. "A chceme také částečně přispět k zmírnění dopadů vlivů dopravy na zdraví občanů a na životní prostředí," uvedl. Nový elektromobil budou využívat úředníci odboru životního prostředí.

Magistrát má podle Macové k dispozici 26 vozidel pořízených v letech 1998 až 2016. Loni město koupilo dva vozy a letos pořídí další. "V rozpočtu na rok 2017 je vyčleněno 1,4 milionu korun na náhradu nejstarších vozidel z let 1998 až 2000," uvedla Macová.

Termín pro podání žádosti o dotaci na projekt ministerstva životního prostředí je 31. března. Resort rozdělí 100 milionů korun na dotacích pro obce a kraje na nákup aut s alternativním pohonem.

Dva elektromobily už slouží úředníkům na krajském úřadě Ústeckého kraje. Samospráva je má zapůjčené a využívá je pro cesty po Ústí nebo do měst v okolí. "Veřejnou dobíjecí stanici nemáme, ale v podzemních garážích máme redukce na dobití aut," uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Radní podle ní zváží, zda bude kraj pořizovat další elektromobil.

Deset elektromobilů a čtyři hybridní auta už jezdí v Litoměřicích. Vozy má město na leasing, za dva roky se rozhodne, zda je pomocí státní dotace koupí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů