Úterý, 19. března 2024

Holice si pořídí elektromobily pro radnici a Technické služby

Holice si pořídí elektromobily pro radnici a Technické služby

Radnice v Holicích si pořídí elektromobil pro potřeby úřadu, další dva malé dodávkové elektrovozy si koupí Technické služby. Město tak chce přispět ke snížení emisí výfukových plynů automobilů. Ve Holicích by měla vzniknout i veřejná dobíjecí stanice. Většímu využití aut s bateriemi brání jejich omezený dojezd, řekl ČTK místostarosta Petr Bajer.

"Dojezdnost elektromobilů je zatím 150 až 200 kilometrů a síť dobíjecích stanic není tak velká," uvedl Bajer. Pokud se časem podaří zvýšit kapacitu baterií, mohlo by město vozový park elektrovozů rozšířit.

Pro dobíjení by měla vzniknout v centru Holic veřejná stanice rychlého dobíjení. Další budou mít ve svém areálu Technické služby.

Koupě tří elektromobilů vyjde zhruba šestitisícové město na téměř tři miliony korun. Na jejich pořízení využije dotace z ministerstva životního prostředí v souhrnné výši 1,22 milionu korun. Investorem dobíjecí stanice by mohla být společnost ČEZ.

Výhodou elektromobilů jsou také jejich nízké provozní náklady ve srovnání s klasickým spalovacím motorem. Podle Bajera by se vůz při najetí 30.000 kilometrů ročně zaplatil na úsporách za tři roky.

Radnice chce k elektrifikaci vozového parku motivovat i místní firmy. Elektromobily s nálepkou od města budou mít parkování v centru zdarma.

S energetickými úsporami a ekologickými postupy začaly Holice již dříve. Radnice nechala postavit novou budovu základní umělecké školy, veřejné osvětlení zajišťují lampy s LED diodami.

Letos chtějí Holice zbudovat rovněž solární rychlonabíjecí stanice pro elektrokola a mobily, jednu u kulturního domu, druhou na náměstí T.G. Masaryka. Jedna vyjde zhruba na 200.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů