Úterý, 19. března 2024

Český Brod letos nainstaluje první podzemní kontejnery

 Český Brod letos nainstaluje první podzemní kontejnery

Český Brod letos nainstaluje první podzemní kontejnery. Budou v centru města, a to na Husově náměstí a na náměstí Arnošta z Pardubic. Postupně je město vybuduje v dalších ulicích. Celkové náklady se pohybují kolem dvou milionů korun, radnice žádá o dotaci z Operačního programu životní prostředí ve výši 1,3 milionu korun. ČTK to řekl starosta Českého Brodu Jakub Nekolný (ODS).

"Pokud obdržíme dotaci, nainstalujeme kontejnery v druhé polovině letošního roku. Budou to první kontejnery a chceme je instalovat do samého středu města tak, aby zmizely plastové kontejnery od kostela a z horní části náměstí, které hyzdí jeho historický ráz," řekl Nekolný.

Radnice počítá s instalací kontejnerů pouze na tříděný odpad, na každém stanovišti bude jeden na papír, jeden na plast a jeden na sklo. Z podzemních kontejnerů jsou navenek viditelné jen šachty, kterými se odpad vhazuje. Výrazně méně než běžné plastové kontejnery tak zasahují do vzhledu ulice. Mají výhodu také v tom, že mají větší objem, ale také v tom, že do nich není možné lézt, přehrabovat se v nich a podobně.

Například v Kolíně jsou podzemní kontejnery vybaveny senzory, které informují o tom, jak je který kontejner naplněný. Senzor také automaticky zaznamená jeho vyvezení. Data jsou přenášena do mobilní aplikace, díky které si tak mohou obyvatelé vybrat, do kterého kontejneru odpad vyhodí. V Českém Brodě zatím chytrými technologiemi kontejnery vybavené nebudou "Bohužel na žádné chytré technologie již v rozpočtu nezbývají peníze," řekl Nekolný.

Sedmitisícové město bude letos hospodařit s rozpočtem ve výši 145 milionů korun. Radnice v tomto roce plánuje osmnáct investičních akcí zhruba za dvacet milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů