Úterý, 19. března 2024

Brno zavede ve dnech smogové situace MHD zdarma

 Brno zavede ve dnech smogové situace MHD zdarma

V Brně bude ve dnech smogové situace městská hromadná doprava pro všechny zdarma. Novinářům to dnes po jednání rady města řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Podle něj je to jedno z protismogových opatření, která město chystá. Má to motivovat lidi, aby nechali auto doma, a zamezit tak zhoršování stavu ovzduší. Opatření by mohlo platit ještě tento měsíc. Naposledy byla v Brně a Jihomoravském kraji smogová situace v lednu, trvala tři dny.

Radní dnes uložili vedoucímu dopravy brněnského magistrátu, aby spolupracoval s dopravním podnikem a vedoucím odboru životního prostředí na přípravě zavedení bezplatné přepravy MHD v době smogové situace. Podle Vokřála půjde materiál za dva týdny do rady a poté by mohlo opatření začít platit. "Musíme se domluvit s Dopravním podnikem města Brna, jakým způsobem mu kompenzovat náklady spojené s výpadkem příjmů v těchto dnech. Odhaduje se, že by to na den mohlo být 700.000 až jeden milion korun," uvedl Vokřál.

Podle něj však smogová situace nenastává často a v posledních čtyřech letech platila na jižní Moravě po osm dnů.

Vokřál zatím neuměl říct, zda se v takových dnech posílí spoje MHD. "Vše musíme zvážit. Bude záležet i na lidech, jak zareagují. Zpočátku může být jejich zájem o využití MHD slabší, ale potom si zvyknou a zatížení může růst," dodal primátor.

Podle jeho náměstka Martina Andera (SZ) je bezplatná MHD jedním z více opatření při smogové situaci. "Posílíme také informovanost občanů města o situaci v ovzduší, aby raději nechávali při smogové situaci auto doma a nezvyšovali jím zátěž. Odbor životního prostředí dostane za úkol informovat školy a zdravotnická zařízení," řekl Ander.

Podle Vokřála bude město jednat i se společností Kordis, která má na starosti integrovaný dopravní systém v celém kraji. "Chceme docílit toho, aby ani lidé z okolí Brna nejezdili ve smogové situaci autem do Brna, ale aby využili hromadné dopravy," dodal Vokřál.

Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav v případě vysokých koncentrací polétavého prachu v ovzduší. Vyhlašuje se v době, kdy dvanáctihodinový průměr překročí hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles.

Lenka Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů