Úterý, 19. března 2024

Do úklidu zbývá měsíc a je nás tisíc!

Měsíc před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko evidují organizátoři již 1 000 úklidových akcí...

Do úklidu zbývá měsíc a je nás tisíc!

Podaří se letos zapojit kýžené 1% obyvatelstva ČR? Desítky tisíc dobrovolníků budou uklízet v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, v podzemí, v chráněných územích...

Přesně za měsíc se desetitisíce dobrovolníků v Česku vydají udělat dobrý skutek, nejen pro přírodu, ale i pro sousedy, pro své děti, pro čisté životní prostředí, pro svůj pocit odpovědnosti. Dobrovolnický úklid toto všechno v sobě má. Jeden den společně uklízí, mnoho dní poté se dobrovolníci radují z výsledku. Jejich nová zkušenost tak může úplně změnit jejich pohled na vytváření odpadu i vznik černých skládek. Zároveň mohou být svým činem sami inspirací pro okolí.

,,Česká unie sportu vítá a podporuje dobrovolnickou iniciativu Ukliďme svět, ukliďme Česko. Sportovci představují v drtivé většině měst a obcí významnou složku společenského života a věříme, že část z nich se do této prospěšné akce zapojí a přispěje ke zlepšení životního prostředí ve svém okolí. Sportovcům podobné aktivity nejsou cizí," říká generální sekretář České unie sportu Jan Boháč.

,,Zoologická zahrada je místem, kam chodí převážně rodiny s dětmi a proto věříme, že se právě mladí lidé s dětmi do akce zapojí a sami si vyzkouší, jaké to je sbírat po někom odhozené odpadky," sdělil nám ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Letošní ročník oficiálně podporuje i Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Dobrovolní hasiči se přirozeně zapojují, protože jejich hlavním posláním je pomoc společnosti při ochraně životů, zdraví a majetku. Měsíc před akcí je zaregistrováno již přes 30 sborů dobrovolných hasičů po celé republice.

Organizátoři akce vyzývají veřejnost - zapojit se může každý, stačí udělat první krok, přidat se k úklidu, který si vyberete z interaktivní mapy plánovaných akcí na stránkách www.UklidmeCesko.cz. Momentálně je možné vybírat již z tisícovky akcí po celé republice a denně desítky nových přibývají.

Na tom, jak vypadá naše prostředí, se podílíme všichni, i za jeden den lze udělat velkou změnu. Pojďme do toho společně 8. dubna.

jdeme na to

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů