Úterý, 19. března 2024

Ostrava získala dotaci na nákup nízkoemisních automobilů

Ostrava získala dotaci na nákup nízkoemisních automobilů

Ostrava si pořídí 24 nových automobilů na ekologický pohon - půjde o 18 aut na stlačený zemní plyn (CNG) a šest elektromobilů. Vozidla by v krajském městě mohla jezdit už letos v létě. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) během dnešní návštěvy regionu předal primátorovi Tomáši Macurovi (ANO) rozhodnutí o dotaci na nákup těchto vozů ve výši 2,2 milionu korun.

Podle Macury si chce město pořídit šest elektromobilů a 18 vozů na CNG, z nichž většina bude určena pro městskou policii. Elektromobily pak bude využívat magistrát nebo městské obvody - Slezská Ostrava, Hrabová a Radvanice a Bartovice.

Primátor dodal, že přesnou cenu vozidel město zatím nezná, protože se teprve budou vybírat v soutěži. Očekává však, že by se celkové náklady měly pohybovat okolo 14 milionů korun.

Brabec uvedl, že obdobná výzva na nákup automobilů s alternativním pohonem by opět mohla být vypsána letos na podzim. Město předpokládá, že se do ní znovu přihlásí. Primátor by chtěl, aby se na podzim zapojilo ještě více obvodů či městských organizací a podařilo se tak obměnit více automobilů.

"Upřímně řečeno jsem očekával už v rámci té první výzvy, že bude větší zájem městských obvodů," uvedl Macura. Dodal, že město je ochotno nákup ekologických vozů podpořit i z městského rozpočtu tak, aby si obvody byly schopny zakoupit kvalitní elektromobily.

Do budoucna město plánuje i vybudování sítě dobíjecích stanic, bez nichž podle primátora další rozšiřování počtu elektromobilů nebude možné. "Pro jakékoliv další rozšíření flotily elektroaut potřebujeme vybudovat infrastrukturu. Jsou dvě možnosti. Buď ji bude budovat město, ale zrovna touto cestou bych nechtěl jít," uvedl primátor. Město by spíše podpořilo nějakého soukromého investora, kterému by pomohlo například bezplatným poskytnutím pozemku.

Nyní je ve městě k dispozici 27 ekologických vozidel. Dva elektromobily využívá magistrát, zbytek jsou auta na CNG pohon, které má městská policie. Po další chystané obměně vozového parku budou mít strážníci pouze vozidla na CNG. Celkem tak ve městě bude 51 vozidel s alternativním pohonem.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů