Úterý, 19. března 2024

V Jablonci se díky dotaci z EU chystá obnova dvou zelený lokalit

 V Jablonci se díky dotaci z EU chystá obnova dvou zelený lokalit

Jablonec nad Nisou letos díky dotaci z evropských fondů chystá obnovu dvou zelených lokalit Mlýnská a Vysoká v blízkosti městské památkové zóny. Obě jsou z velké části zarostlé náletovými rostlinami a potřebují zkultivovat. Na projekt za více než 830.000 korun získalo město bezmála půl milionu korun z Operačního programu Životní prostředí. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Mlýnská leží mezi ulice Mlýnskou a Podhorskou. "Svažitý pozemek, místy hůře přístupný, s porosty vzrostlých buků je významným a ojedinělým místem souvislých porostů vzrostlých bučin ve městě," řekla Štěpánka Gaislerová z oddělení správy veřejné zeleně. Rostou tam ale podle ní také javory mléče, kleny a jasany. Téměř celá plocha je porostlá náletovými dřevinami a je charakteristická mnoha skalními objekty.

Nedaleká lokalita Vysoká je ohraničena ulicemi Vysokou a Podhorskou. Stejně jako Mlýnská je to svažitý pozemek porostlý převážně javory, duby a břízami a roste tam i několik buků lesních. Zeleň na obou plochách pochází převážně z náletu a jako celek nebyla nikdy ošetřena. "Náletový původ sice vtiskl lokalitám přírodní charakter, nicméně okolní prostředí je urbanizované, a proto je nutné zohlednit bezpečnost veřejnosti a současně maximálně zachovat porosty, z nichž řada vykazuje různé defekty," dodala Gaislerová.

Cílem projektu je zlepšit neutěšený stav vybraných zelených ploch v podhorském městě. Obě lokality prošly nejprve podrobnou inventarizací dřevin pro stanovení dalšího postupu. "Ve vybraných plochách bude třeba kácet, provést zdravotní a bezpečnostní řezy, lokální redukce, odstranit nálet metodou pozitivního výběru a vysadit nové dřeviny," popsala postup prací vedoucí městské správy majetku Jaromíra Čechová. Práce v obou lokalitách by podle ní měly být hotové do konce listopadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů