Úterý, 19. března 2024

M. Třebová chce lidi motivovat, aby omezili komunální odpad

M. Třebová chce lidi motivovat, aby omezili komunální odpad

Moravská Třebová zavádí motivační systém, který má snížit množství komunálního odpadu ve městě. Domácnosti se zaregistrují do internetové aplikace a dostanou identifikační čárové kódy, které nalepí na popelnice nebo pytle s vytříděným odpadem. Podle množství produkovaných odpadků, které bude město sledovat, budou moci získat slevu kolem 200 korun na osobu za rok. ČTK to řekla jednatelka Technických služeb Gabriela Horčíková.

"Na popelnici se nalepí kód a ten se bude při výsypu posuzovat. Přijde popelář, načte kód na popelnici, která je připravena k výsypu, otevře ji a uvidí, jestli je poloviční, plná nebo čtvrtinová, jestli je tam suť, bioodpad či plasty," popsala praktické fungování systému Horčíková.

Na sídlištích budou kódem označené společné kontejnery pro směsný odpad. Lidé také budou moci označit kódem pytle s vytříděnými druhotnými surovinami nebo se přihlásit k určitému veřejnému kontejneru pro separovaný odpad. Ten bude možné odevzdat i ve sběrném dvoře, pro načtení k dané domácnosti poslouží karta domácnosti.

Pokud bude v domácnosti málo směsného odpadu, nebude obsahovat tříditelné příměsi a naopak bude hodně vytříděného, projeví se to příští rok na poplatcích za popelnice.

"Naostro" chtějí Technické služby systém spustit od srpna. "Čekáme od toho, že lidé začnou opravdu třídit, že se sníží poměr komunálního odpadu a chceme docílit toho, aby se snížila frekvence vývozu popelnic," uvedla Horčíková. Podle ní by mohlo stačit vyvážet odpadky například jen jednou za měsíc, což by městu zlevnilo likvidaci odpadu. V současnosti končí více než 67 procent odpadů bez vytřídění na skládce.

Motivační systém se slevami, i když pouze na tříděný odpad, již před časem zavedly také například Ústí nad Orlicí nebo Letohrad. I tak radnice na likvidaci odpadu doplácejí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů