Úterý, 19. března 2024

Berlín: Město omezí jednorázové kelímky

Berlín: Město omezí jednorázové kelímky

Každou hodinu se jen v Německu zahodí asi 320 000 kelímků na jedno použití. Jako řešení se už dlouho nabízejí znovupoužitelné kelímky, které dodá prodejce a zákazník za ně zaplatí zálohu. Otázka je, jestli se mezi spotřebiteli skutečně ujmou. Za pomoci finanční pobídky snad ano, píše německý server Deutsche Welle.

Běžný kelímek od kávy slouží, řekněme, čtvrt hodiny. Pak skončí v lepším případě v odpadkovém koši, v horším je zanechán přímo na ulici nebo odhozen do křoví.

Hlavní město Berlín se v tomto směru chystá podniknout velký krok kupředu. Pokud návrh projde, budou si moci spotřebitelé možná ještě letos vychutnat kávu z opětovně naplnitelných kalíšků.

Dodá je prodejce, zákazník za něj zaplatí zálohu. Tu pak dostane zpátky, když kalíšek u jiného ze zúčastněných prodejců zase vrátí. Podobně se v Německu platí záloha za kelímky u nápojů na festivalech nebo u svařeného vína na vánočních trzích, podotýká server listu Die Welt.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů