Úterý, 19. března 2024

Ústecký kraj pomůže obcím snížit náklady na likvidaci odpadu

Ústecký kraj pomůže obcím snížit náklady na likvidaci odpadu

Ústecký kraj chce pomoci obcím snížit náklady na likvidaci komunálního odpadu. Výdaje vzrostou, pokud bude schválen návrh nového zákona o odpadech. Na dotacích kraj rozdělí už letos deset milionů korun. Návrh rady ještě musí schválit zastupitelstvo, řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Růst finanční zátěže obcí vyvolá podle radních změna pravidel nakládání s odpadem, která spočívá v omezení jeho skládkování a od roku 2024 v zákazu skládkování směsného komunálního odpadu a recyklovatelných a využitelných odpadů.

V roce 2014 činily výdaje obcí v Ústeckém kraji na likvidaci odpadu 703 milionů korun. "Program bude zaměřen na podporu snižování produkce odpadu přímo v obcích, snižování nákladů na jeho svoz a likvidaci a případně doplnění kapacit k využívání odpadu," uvedl Bubeníček.

Pokud nebude možné skládkování odpadu, je podle hejtmana otázkou, kam s ním. V Ústeckém kraji se uvažovalo o spalovně v Komořanech nedaleko Mostu. Soukromý investor měl v plánu stavbu obří pece s kapacitou 150.000 tun odpadu ročně. Evropská komise ale rozhodla, že nebude ze strukturálních fondů v Česku podporovat do roku 2020 stavby spaloven. "Podle našich informací investor má vše připraveno a shání peníze," uvedl Bubeníček, podle kterého by spalovna byla nejlepším řešením odpadového hospodářství. Proti tomu už dříve vystoupila například Strana zelených.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů