Úterý, 19. března 2024

Chodov rozdá svým obyvatelům nádoby na bioodpad

Chodov rozdá svým obyvatelům nádoby na bioodpad

Chodov začne na jaře rozdávat svým obyvatelům nádoby na třídění bioodpadu. Jako první přidělí město nádoby k rodinným domům, pokud se nový systém osvědčí, začnou popelnice na bioodpad přibývat i na sídlištích. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí chodovské radnice Martin Polák.

"Standardně bude ke každému rodinnému domu přidělena hnědá 120tilitrová nádoba. Pokud bude chtít majitel rodinného domu nádobu o objemu 240 litrů, je nutné o tuto nádobu osobně, písemně nebo elektronicky požádat do 31. března," uvedla Ilona Nehybová z chodovské správy majetku města. Stejně tak mají postupovat majitelé rodinných domů, kteří nádobu nechtějí například proto, že využívají vlastní kompost. Oba druhy nádob jsou pro obyvatele Chodova zdarma.

Město si separaci bioodpadu úspěšně vyzkoušelo už v loňském roce v zahrádkářských koloniích. Podobně chce postupovat také na sídlištích, kde zpočátku rozmístí pouze několik nádob, aby se obyvatelé seznámili se způsobem třídění. Pokud se systém osvědčí, budou popelnice na biologicky rozložitelný odpad postupně přibývat. "Zavedení systému třídění biologicky rozložitelného komunálního odpadu je pro všechny obyvatele města bez dalších nákladů a je hrazeno v rámci stávajícího poplatku," doplnil starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).

Takzvané kompostéry na bioodpad jsou oblíbené i v dalších městech v Karlovarském kraji. Ostrov na Karlovarsku je obyvatelům poskytuje zdarma formou dlouhodobé zápůjčky na pět let. Lidé už si jich rozebrali 490, další jsou rozmístěny na veřejných prostranství a 300 jich město obyvatelům ještě nabídne. Ostrov se díky tomu v Karlovarském kraji řadí k městům, která produkují nejnižší množství komunálního odpadu. Bezplatně je možné nádoby na bioodpad získat také v Chebu nebo v Aši.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů