Úterý, 19. března 2024

Radnice ve Zlínském kraji chtějí koupit elektromobily

Radnice ve Zlínském kraji chtějí koupit elektromobily

Některá města ve Zlínském kraji si chtějí pořídit automobily na elektrický pohon. Pro radnice jde o novinku, motivují je také státní dotace, které mohou na nákup elektromobilů získat, zjistila dnes ČTK. Například krajský Zlín chce koupit dva vozy na elektrický pohon.

Osobní vůz by měl využívat odbor vnitřní správy zlínského magistrátu, cena automobilu by se měla pohybovat kolem 640.000 korun, dotace by měla být 220.000 korun. Stejnou dotaci by chtěl získat odbor městské zeleně, aby mohl využívat malý nákladní automobil na elektrický pohon zhruba za milion korun.

Uherskohradišťská radnice chce pořídit jeden elektromobil. "Měl by jezdit ponejvíce na trase Uherské Hradiště - Zlín a Uherské Hradiště - Brno, případně Olomouc, ale samozřejmě i v rámci naší aglomerace a správního obvodu," uvedl mluvčí radnice Jan Pášma. O tuto možnost se zajímá také vsetínská radnice.

Svůj vozový park chce rozšířit o elektromobil i Valašské Meziříčí. "Nákupem úsporného služebního automobilu snížíme nejen negativní vlivy dopravy na zdraví obyvatel ve městě, ale i provozní náklady. Pořizovací cena auta je vyšší, provoz ale podstatně levnější. Zatímco u benzinového auta při spotřebě sedm litrů na 100 kilometrů vyjde kilometr na dvě koruny, elektropohonu stačí 30 haléřů," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO). Podle něj je rozvoj elektromobility jednou z cest, jak zlepšit stav ovzduší v regionu.

"Valašské Meziříčí se aktivně zapojilo do programu chytrých měst Smart City a elektromobilita je jedním z klíčových témat. Města by podle mne měla být lídrem ve využívání těchto moderních technologií," řekl Stržínek. Společnost ČEZ podle něj chce vybudovat ve Valašském Meziříčí dvě dobíjecí stanice.

Počet registrací elektromobilů v Česku loni klesl o čtvrtinu na 271 vozů. Za letošní leden a únor přibylo na českých silnicích podle Svazu dovozců automobilů 68 aut na elektrický pohon. Loňský pokles mohl být podle odborníků způsoben odloženou poptávkou části firem a obcí, které čekaly na vypsání dotací ministerstvy průmyslu a životního prostředí. Za posledních pět let lidé v Česku zaregistrovali 1067 elektromobilů.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů