Úterý, 19. března 2024

Praha uklidí své pozemky na Rohanském ostrově, bude tu tábor

Praha uklidí své pozemky na Rohanském ostrově, bude tu tábor

Pražský magistrát nechá uklidit své pozemky na Rohanském ostrově v Praze 8. V létě by se tu měly konat městské tábory a další akce pro děti. Jde o část ostrova nedaleko Libeňského mostu. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Část Rohanského ostrova má být zastavěna. Nové budovy již několik let vznikají ve směru z Karlína do Libně. K ostatním pozemkům na ostrově nyní vzniká územní studie.

"Úklid byl již zadán a objednán. Jde o to, aby se tu děti ani rodiče nepíchli o jehly nebo nerozřízli si chodidla o sklo. Formálně bychom Rohanský ostrov chtěli vypůjčit občanským iniciativám, aby tady mohly pořádat akce zaměřené především na děti," řekla Kolínská. Akce a tábor by měly na ostrově podle Kolínské být již letos v létě.

Území Rohanského ostrova je rozděleno do několika sektorů. Na části z nich vzniká nová zástavba. Pozemky, na kterých vyrostou nové budovy, postupně město odprodá investorům. Rovněž se nyní jedná o tom, že by mohlo být obnoveno rameno Vltavy, které bylo v minulosti zasypáno. Zda se tak stane, není jasné.

Na ostrově má stavět společnost Sekyra Group. Domy budou stát na území, které není záplavové. Rohanský ostrov stejně jako celý Karlín poničila v srpnu 2002 katastrofální povodeň. Území je dodnes zanedbané. V místě mají vzniknout obytné domy, obchody, kanceláře, nábřeží a park. Počítá se s protipovodňovou ochranou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů