Úterý, 19. března 2024

Paříž: Město zavádí střídavou dopravu a MHD je zdarma

Paříž: Město zavádí střídavou dopravu a MHD je zdarma

Vysoká míra znečištěného ovzduší donutila pařížské úřady jednat. K tomu, aby zdejší řidiči omezili využití svých automobilů, jim byla nabídnuta veřejná doprava zdarma. Hlavní město Francie rovněž využilo takzvané střídavé dopravy, kdy smí do ulic v liché datum jen auta s lichou poznávací značkou a v sudých dnech zase jen ty se sudou.

Nová pravidla k omezení provozu během smogového období byla zavedena už dříve. Každý den, kdy je doprava takto omezena, je řidičům nabídnuta veřejná doprava zdarma. Děje se tak ve dny, kdy je znečištění nejhorší. Střídavý provoz platí i dnes, do ulic smí vyjet jen auta se sudou poznávací značkou, elektrická či hybridní vozidla a vozidla s více než třemi osobami na palubě.

Pravidlo pak nemá vliv na vozidla záchranné služby, zahraniční vozidla nebo zásobovací vozy. Úřady rovněž nabízejí městskou hromadnou dopravu zdarma, což za jeden den znamená pro město ztrátu v hodnotě až 4 miliony eur (105 milionů Kč).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů