Úterý, 19. března 2024

ŠKODA ELECTRIC DODÁ 50 TROLEJBUSŮ DO LOTYŠSKÉ RIGY

ŠKODA ELECTRIC DODÁ 50 TROLEJBUSŮ DO LOTYŠSKÉ RIGY

Plzeňská společnost Škoda Electric vyrobí padesát nových moderních trolejbusů pro hlavní město Lotyšska Rigu. Jedná se o součást rámcového kontraktu na celkem 125 vozidel. Plzeňská firma navazuje na předchozí dodávky stejně početné flotily těchto ekologických vozidel z minulých let.

,,V roce 2013 jsme uzavřeli kontrakt na dodávku celkem 125 trolejbusů pro Rigu. Podle ní Škodovka dodá do lotyšské metropole nízkopodlažní kloubové trolejbusy typu 27Tr v celkové hodnotě až 2,6 miliardy korun. Součástí smlouvy je též možnost uplatnění opce na dalších 38 trolejbusů," uvedl Petr Kasenčák, vedoucí obchodního útvaru plzeňské firmy. Škodovácká vozidla jsou vybavena pomocným diesel-generátorem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. ,,Součástí vybavení je i klimatizace, či moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících," doplnil Petr Kasenčák.

Škoda Electric, která je členem skupiny Škoda Transportation, zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném v roce 2013 rižským dopravním podnikem (Rigas Satiksme). Součástí tendru bylo též zajištění financování (postupné splácení dodávky po dobu osmi let). Velký podíl na úspěchu Škodovky mají proto Česká spořitelna a Exportní garanční a pojišťovací společnost, které se podílejí na financování celého projektu.

Rižský dopravní podnik dnes provozuje devatenáct trolejbusových linek a ročně převeze 45 milionů cestujících. Ve vozovém parku má 267 trolejbusů. V Rize jsou škodovácké trolejbusy oblíbené několik desetiletí. První vozy byly do Rigy dodány už v roce 1955. Současná zakázka Škody Electric navazuje na 150 nízkopodlažních trolejbusů Škoda 24 Tr, které byly dodány v letech 2007-2009.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů