Úterý, 19. března 2024

Odborník: Musí se snížit odvodňování měst, jinak hrozí sucho

Odborník: Musí se snížit odvodňování měst, jinak hrozí sucho
Prvním nutným krokem ke zmírnění sucha, povodní, je menší odvodňování měst a krajiny. Dnes to řekl předseda slovenské organizace Ľudia a voda Michal Kravčík na mezinárodní konferenci Počítáme s vodou v pražské Novoměstské radnici. Pokud se města odvodňují, například prostřednictvím kanalizace, vytváří se v nich větší teplo a málo vody se přirozeně odpařuje. Mraky se následně nedostanou nad město a zahřátá území, protože stoupající teplo je tam nevpustí. Vyprší ve se pak ve vyšších polohách, ale ve větším množství, což může způsobit i povodně, říká Kravčík.
Kromě globálního oteplování mají dopady na koloběh vody podle Kravčíka právě i lokální změny teplot, které mohou lidé zastavit snáze. Teplo ve městech tedy znamená menší městské srážky. Pokud ale ve městech zaprší, stejně se většina vody z kanalizace odvede do řeky, místo aby zůstala v krajině, která je zastavěná. Což nadále srážky ve městech kvůli menšímu výparu znovu sníží.
Ve městech se tak podle Kravčíka zvyšuje následně i prašnost a výskyt alergenů v ovzduší.
Naopak mraky, které nedovedou proniknout do většího tepla, se vyprší ve větší koncentraci ve vyšších polohách. Vznikají pak povodně. Města a aglomerace však na ně podle Kravčíka reagují špatně, protože místo aby se snažila vodu zastavit ve své blízkosti, tak ji vybetonováním koryta ještě urychlí a odvedou ze svého území. "Nejdřív si vyženeme vodu do oceánu a potom si za ní jedeme na prázdniny," dodal odborník.
Městské části, města a i státy by podle něj měly dělat co nejvíc kroků k narušení tzv. tepelných ostrovů. Například aby voda, která je při dešti sbíraná, neodtékala pryč z města, ale využívaly by jí stromy. Dalšími opatření jsou zelené střechy a vodní plochy, které obnovuje i dešťová voda.
V České republice je podle Kravčíka málo srážek nejenom v oblasti Prahy, ale i v pásu mezi Brnem a Olomoucí. Naopak více srážek je v Jesenících.
České ministerstvo životního prostředí plánuje letos na konci května spustit dotační program Dešťovka, letos v něm má být 100 milionů korun. Dotace z programu mohou zatím čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů