Úterý, 19. března 2024

Liberecká nadace s obcemi vysadí téměř 20.000 stromů

Liberecká nadace s obcemi vysadí téměř 20.000 stromů
Osm obcí na Liberecku a Jablonecku se letos zapojí do projektu k obohacení druhové skladby lesů. Vysazeno bude téměř 20.000 jedlí a buků. ČTK to dnes sdělil ředitel liberecké Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody Ondřej Petrovský. Nadace projekt za téměř 700.000 korun zaštiťuje.
Projekt pokračuje třetím rokem, letos vynaložená částka bude zatím nejvyšší. "Nadace hradí sazenice. Z rozpočtů obcí se platí výsadba, ochrana stromků před zvěří i následná péče," uvedl Petrovský.
Letos se do projektu zapojily Rynoltice, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou, Kryštofovo údolí, Šimonovice, Dlouhý Most, Rádlo a Rychnov u Jablonce nad Nisou. "Ceníme si našich lesů, neboť víme, že je pěstujeme, udržujeme a vylepšujeme pro další generace našich dětí. Prostředky, které nyní do lesa vložíme, se nám mnohonásobně vrátí," uvedl starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.
Nadace se obnovou lesů v regionu zabývá dlouhodobě. V minulosti se jí na výsadbu podařilo získat evropskou dotaci. Za poslední roky se nadace podílela na vysazení 108.100 sazenic buků, dubů a jedlí do jizerskohorských biocenter i do obecních lesů. Letos v rámci spolupráce s obcemi nechá nadace vysadit na 3,69 hektaru lesních pozemků 15.450 jedlí a 3800 buků.
"Cílem je vybudovat bohatě strukturované lesy, které jsou odolnější zejména proti poškození větrem. Výsledky budou znát až po dlouhé době, neboť les roste pomalu, ale jsem si jist, že je to krok správným směrem," uvedl Petrovský. Vysazené dřeviny podle něj vyžadují dlouhodobou ochranu. Například jedle rostou v oplocenkách, která je chrání proti poškození zvěří, 15 let. U buků je zase potřeba provádět opakované nátěry repelenty po dobu šesti let. Pravidelně se také musí vyžínat nejbližší okolí sazenic a nahrazují se ty, které uhynuly.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů