Úterý, 19. března 2024

Červnové semináře poradí obcím, jak bojovat se suchem a povodněmi

Červnové semináře poradí obcím, jak bojovat se suchem a povodněmi

Novou sérii seminářů zaměřených na boj se suchem a povodněmi připravilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. První ze sedmi půldenních seminářů se uskuteční 5. června v Praze a poslední 27. června v Liberci. Určeny jsou starostům, zástupcům městských či krajských úřadů i poradenským firmám zpracovávajícím projektové žádosti.

Semináře představí vhodná řešení, jak předcházet suchu, vzniku povodní, jak zajistit dostatek pitné vody v obcích nebo výhody čištění odpadních vod pomocí domovních čistíren (DČOV). Připraveny jsou i další praktické informace o nabídce dotací z Národního programu Životní prostředí (NPŽP) a Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

,,S pokračující a intenzivnější změnou klimatu, se kterou jsou spojené také častější extrémy počasí, se téma vody dostalo do popředí zájmu nejenom ve světě, ale i u nás. V posledních třech letech zažíváme nebývalé epizody extrémního sucha. Téma vody tak není dnes jen o její kvalitě, ale především o její absolutní dostupnosti. Protože z Česka velkými toky voda jen odtéká a žádná nepřitéká, jsme odkázáni pouze na srážky a strategie je pro nás jasná. Musíme vodu zadržet, mnohem lépe hospodařit se srážkovou vodu, která u nás spadne a navíc využívat i vyčištěných odpadních tzv. šedých vod. S problémem nám nepomůže jedno velké univerzální řešení, ale je třeba nastartovat soubor mnoha menších změn, a právě o to se svými projekty a dotačními podporami v posledních letech snažíme", říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Těmito semináři zaměřenými na boj se suchem a povodněmi navazujeme na semináře o takzvaném chytrém hospodaření s vodou. Našim cílem je ukázat případným příjemcům podpory, jaké projekty dávají z hlediska vodního hospodářství smysl a zároveň pomoci těm lidem a obcím, kteří aktuálně trpí nedostatkem vody. Pořádání takových seminářů se nám velmi osvědčilo. Vynaložené úsilí se vrací ve zlepšování povědomí o tom, jak správně přistupovat k hospodaření se srážkovou i odpadní vodou, jak předcházet povodním a zároveň i chránit zásoby vody pro případ dlouhotrvajícího sucha.

Kromě Prahy a Liberce se semináře pořádají v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Plzni, Olomouci a Zlíně. Přednášet budou odborníci ze Státního fondu životního prostředí ČR, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), nebo třeba zástupce Koalice pro řeky a zastupitel města Horní Benešov.

,,Semináře poradí, kde a jak budovat domovní čistírny odpadních vod, jak zajistit dostatečné zdroje pitné vody i jak správně hospodařit se srážkovou vodou a zamezit tak vzniku ničivých povodní. Právě v těchto oblastech totiž mohou obce a města žádat o podporu z Národního programu Životní prostředí a Operačního programu Životní prostředí. Nachystány máme ale i praktické informace pro obce, které se na svém území potýkají s nelegálními sklady odpadů. Těm poradíme, jak se s pomocí našich dotací mohou dlouholetých ekohavárií navždy zbavit. Čas bude vyhrazen i pro individuální konzultace nad konkrétními projekty žadatelů o dotace," informuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Odborníci z AOPK ČR poskytnou informace o možnostech získání dotací na zadržování vody v krajině. Konkrétní vzorové projekty, které se v této oblasti podařilo v minulých letech již uskutečnit, představí zástupce Koalice pro řeky. Na seminářích v Praze, Českých Budějovicích a Olomouci vystoupí zastupitel města Horní Benešov s příkladem dobré praxe v oblasti krajinných a vodních prvků.

,,Pevně věřím, že zájemcům o dotace nabídneme důležité a užitečné informace o tom, jak správně postupovat u projektů zaměřených na efektivní hospodaření s vodou," uzavírá Petr Valdman.


Semináře začínají v osm hodin ráno a končí ve třináct hodin odpoledne. Vstup na semináře je pro registrované zdarma, registrovat se lze na www.unni-konference.cz. V případě dotazů pište naseminare@sfzp.cz.

Místa konání seminářů:

5. června 2017 / Praha / Magistrát hlavního města Prahy, Mariánské náměstí 2, sál zastupitelstva, 1. patro
7. června 2017 / České Budějovice / Krajský úřad Jihočeského kraje,
U Zimního stadionu 1952/2, sál zastupitelstva, č. dveří 2010, 2. patro
12. června 2017 / Ústí nad Labem / Krajský úřad Ústeckého kraje, Velká Hradební 3118/48, zasedací místnost A 208
14. června 2017 / Plzeň / Krajský úřad Plzeňského kraje, Škroupova 18, jednací sál ZPK, č. dveří 174, 1. patro
20. června 2017 / Olomouc / Magistrát města Olomouce, Hynaisova 10, zasedací sál zastupitelstva
23. června 2017 / Zlín / Krajský úřad Zlínského kraje, třída Tomáše Bati 21, zasedací místnost v 16. podlaží budovy
27. června 2017 / Liberec / Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu 642/2a, multimediální sál, 3. patro

Pozvánka na semináře (pdf)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů