Úterý, 19. března 2024

Jablonec bojuje s odpadky, kolem kontejnerů vznikají skládky

Jablonec bojuje s odpadky, kolem kontejnerů vznikají skládky

Jablonec nad Nisou bojuje s odpadky. Prakticky u každého z 257 stanovišť na tříděný odpad vznikají černé skládky, i když mají Jablonečtí možnost zdarma odevzdat ve sběrném dvoře 200 kilogramů odpadu a libovolné množství bioodpadu. Jablonec je jediným z velkých měst v Libereckém kraji, kde obyvatelé neplatí paušál, ale platí za popelnici. I když se o změně úhrad diskutovalo, radnice ji zatím nechystá. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

"Současný systém úhrady je demokratičtější - každý si může vybrat konkrétní velikost nádoby s konkrétní četností a v návaznosti na své potřeby to případně změnit. Třeba chalupáři nebo naopak lidé, kteří na letní období opouštějí město. Platí se za skutečně odevzdaný odpad," vysvětlila výhody současného systému Hozová. Navíc podle ní odpadá problém s trvalým bydlištěm, který řeší například v Liberci. "Platí lidé, kteří ve městě odpad skutečně produkují a ne ti, kteří tu jsou trvale hlášeni," dodala. Současný systém podle ní také víc motivuje lidi ke třídění.
Za 120 litrovou popelnici vyváženou každý týden platí od letošního roku jablonecké domácnosti 2788 korun, o 205 Kč víc než loni. Město dlouhodobě patří v Libereckém kraji na špičku v třídění odpadu. K dispozici je 257 stanovišť na tříděný odpad, vedle tradičního papíru, skla a plastů, lze třídit do pytlů třeba kartony od nápojů nebo plechovky. Od dubna mohou obyvatelé do žlutých kontejnerů dávat nejen PET lahve, ale také ostatní plasty, které dříve sbírali do pytlů.
"Musíme přistoupit k optimalizaci počtu kontejnerů a také k četnosti jejich svozu," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Z 19 stanovišť, kde byla situace nejhorší se plasty od poloviny května odvážejí dvakrát týdně. Radnice také pořídila fotopasti, které mají usvědčit viníky nepořádku. Na původce skládek je zaměřena i kamera s nočním viděním, která je napojena na dispečink kamerového systému městské policie.
Černé skládky se ve městě objevují u stanovišť tříděného odpadu i mimo ně. "Město uklízí pouze ty skládky, které jsou na pozemcích ve vlastnictví města. V ostatních případech vyzýváme majitele pozemku, jako jsou třeba Lesy ČR, soukromé osoby nebo firmy, aby je uklidili," řekla Hozová. Náklady na likvidaci černých skládek podle ní město samostatně neeviduje, ale obecně náklady na úklid města a odpadové hospodářství stoupají. Letos má radnice v rozpočtu na odpad bezmála 39 milionů korun, z toho téměř 28 milionů by měla vybrat od obyvatel za popelnice.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů