Úterý, 19. března 2024

DPP vymění do konce letošního roku 20 aut za elektromobily

DPP vymění do konce letošního roku 20 aut za elektromobily

Pražský dopravní podnik (DPP) vymění do konce letošního roku 20 automobilů na benzin či naftu za elektromobily. Obměna by se měla týkat osobních a užitkových automobilů. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Obměna zbylých vozů má pokračovat v následujících letech. DPP má ve vozovém parku několik stovek automobilů, a to jak osobních, tak dodávek či náklaďáků. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává necelých 11.000 lidí.

"Strategií vlastníka, tedy města, je, že bychom měli ustoupit od pořizování a provozování vozidel na benzin či naftu, což se nás primárně týká u osobních a užitkových vozidel," řekl Gillar.
U obou kategorií by měl dopravce vyměnit v první fázi po desítce aut. Celkem vlastní 149 osobních aut sloužících pro přepravu zaměstnanců DPP. Dále pak má 181 vozidel v kategorii nákladních a speciálních, z nichž 106 je zmíněných naftových dodávek, kterých se nynější obměna bude týkat.
DPP bude muset kromě samotného nákupu vyřešit problém s nabíjením vozidel. Upraven bude muset být rovněž systém půjčování vozů zaměstnancům, který bude muset být podle Gillara nastaven tak, aby bylo jasné, kdy je které auto dobité a jak je dobíjet, aby se nestalo, že nebude některé z nich schopno kvůli vybité baterii vyjet.
Zbylé vozy bude podnik vyměňovat postupně v následujících letech. Množství vyměňovaných vozů bude odvislé od toho, kdy DPP končí operativní leasingové smlouvy na současná auta nebo jejich životnost.
Náklady porovnávající provoz elektromobilů a běžných aut bude dopravce ještě vyčíslovat. "Nyní víme, že provoz elektromobilu na jeden kilometr je 40 haléřů, to benzínové nám jezdí za 1,5 koruny. Konečnou kalkulaci budeme dodělávat," řekl Gillar.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů