Úterý, 19. března 2024

Ostrava se bude ucházet o titul Evropské zelené město

Ostrava se bude ucházet o titul Evropské zelené město

Ostrava bude usilovat o titul Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020). Přihlášku do prestižní soutěže Evropské komise chce město podat letos v říjnu. Zda uspěje, bude jasné v polovině příštího roku. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) dnes kandidaturu oznámil při zahájení šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO), která se až do čtvrtka koná v ostravské Dolní oblasti Vítkovice.

"Uspět v soutěži hned napoprvé nebude lehké, dosud se to ještě nikomu nepovedlo. Přesto se ale seriózně ucházíme o titul. Kandidaturou chceme dát jasně najevo své odhodlání zlepšovat životní prostředí ve městě. Navíc získáme cenná data o 12 sledovaných oblastech, srovnání s ostatními evropskými městy i zpětnou vazbu od odborníků," uvedl Macura.
Město se podle něj inspirovalo úspěchem německého Essenu, který je městem s podobnými problémy jako Ostrava. Soutěž hodnotí nejen aktuální stav životního prostředí, ale především vývoj v posledních pěti až deseti letech a také opatření připravená pro následující tři roky. Hodnotí se celkem 12 oblastí, mezi nimiž je například kvalita ovzduší, hluk, hospodaření s vodou či nakládání s energiemi.
"Ne v každém z témat dosahujeme nejlepších výsledků, ale například kvalita a hospodaření s vodou nebo městská doprava jsou témata, kde můžeme ukazovat tu nejlepší evropskou praxi," uvedl Macura. Podle náměstkyně pro životní prostředí Kateřiny Šebestové (ANO) se Ostrava sice stále potýká s důsledky dlouhé průmyslové historie, ale kvalita životního prostředí se v poslední době výrazně zlepšila.
Přihlášku do soutěže podá město 18. října. Na začátku roku by mohl být vyhlášen užší výběr kandidátů, vítězné město pro rok 2020 pak Evropská komise zřejmě vyhlásí v polovině příštího roku. Držiteli titulu jsou například švédský Stockholm, německý Hamburk, francouzské město Nantes či slovinská Lublaň.
Martina Helánová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů