Úterý, 19. března 2024

Nepořádek kolem popelnic v Plzni má omezit informační kampaň

Nepořádek kolem popelnic v Plzni má omezit informační kampaň
Nepořádek kolem popelnic, kontejnerů a odpadkových košů v Plzni má omezit dlouhodobá informační kampaň Bez Vás to nepůjde. Jejím cílem je zlepšit chování občanů i firem, a tím zlepšit čistotu města, řekl ČTK prokurista firmy Petr Baloun. Město musí vynakládat na úklid kolem popelnic přes 20 milionů korun ročně, což je desetina ročních nákladů na provoz systému nakládání s odpady. Kampaň spustila městská firma Čistá Plzeň, která se od září 2015 stará o komunální odpad.
Letošní náklady na kampaň, zaměřenou hlavně na venkovní reklamu a letáky, budou 550.000 Kč. Čistá Plzeň předpokládá, že příští rok to budou minimálně stejné peníze a chce ji zaměřit hlavně na děti v mateřských a základních školách. "Město bude čistější jen tehdy, pokud na tom budeme pracovat všichni společně," řekl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
Čistá Plzeň provede týdně 22.000 svozů, přičemž těch neprovedených kvůli jejímu pochybení je 16. "Bohužel i přes takto vysokou spolehlivost se objevuje nepořádek u popelnic," řekl ředitel Otakar Horák. Problémem může být nedostatečný objem nebo četnost svozu popelnic objednaných vlastníky nemovitostí a odkládání odpadů podnikateli. První informaci už obdrželi vlastníci budov se složenkou za odpad. Následovat budou letáky do bytů, venkovní reklama a polepy na kuka vozech. Kvůli zahraničním dělníkům budou letáky i v cizojazyčných mutacích.
"Řešením není jen více popelnic a častější svozy, ale i správné ukládání odpadu do určených nádob a při třídění využívání jejich kapacity," uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). V Plzni je 3000 nádob na odpad, za fungování Čisté Plzně jich přibylo přes 200. Pět velkých sběrných dvorů je pro občany zdarma, město připravuje ještě další za 20 až 25 milionů Kč na Slovanech a pak už bude jejich síť dostatečná. "Jsme připraveni do dvorů investovat desítky milionů korun," uvedl primátor. Šindelář dodal, že město kvůli jejich zneužívání podnikateli připravuje zpoplatnění vyššího množství odpadu a některých položek.
Do řešení problémů se zapojil odbor životního prostředí. Kontroluje povinnosti u živnostníků a firem, monitoruje problematické lokality a provádí opakovaná šetření. "Nejhorší je to v ulicích Husova, Pařížská a Kardinála Berana (všechny poblíž centra), kde je několika hodin po úklidu stejný nepořádek," uvedl Šindelář.
Nejvíce problémů způsobují podnikatelé v okolí večerek, malých prodejen, restaurací a barů. "Loni jsme uložili 119 pokut za 542.000 korun. Zaměřujeme se i na fyzické osoby, jimž jsme už také uložili první sankce," uvedla vedoucí odboru Dagmar Svobodová. Občanům hrozí za znečištění veřejného prostranství až 20.000 Kč.
Václav Prokš
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů