Pátek, 19. dubna 2024

Brownfields v Brně postupně mizí

Brownfields v Brně postupně mizí
Velmi často jsou to nefunkční průmyslové areály, nepoužívané drážní pozemky, pozemky dříve využívané v odpadovém hospodářství, bývalé vojenské prostory a území s rozpadávajícími se obytnými či dopravními stavbami. Za brownfields jsou však považovány i vybydlené městské čtvrti, ghetta či slumy bez větší ekologické zátěže, takzvané brownfields sociální.

Rekonstrukce či revitalizace takových oblastí k novému efektivnímu využívání se stala jedním z moderních urbanistických trendů. Brno má s revitalizací brownfields v posledních letech velmi dobré zkušenosti. Skvělým příkladem může být areál brněnské Vaňkovky, který se stal za pouhých osm let svého nového fungování neodmyslitelným centrem obchodního a společenského života Brna.

Stejně úspěšně dopadla i rekonstrukce areálu Jihomoravské plynárenské na stejnojmenné ulici mezi Špitálkou a Tkalcovskou ulicí a revitalizace areálu bývalých městských jatek v oblasti Masné ulice. A podobně úspěšně si vedlo Brno i při rekonstrukci sociálních brownfields v ulicích mezi Cejlem a Francouzskou ulicí.

O všech těchto projektech a jejich realizacích jsme vás podrobně informovali v několika minulých číslech. Nyní vám chceme představit další úspěšné projekty, které zkrášlily Brno v posledních měsících a na jejichž výsledné podobě se stále ještě pracuje.

Mezi ty nejzajímavější patří Areál Slatina. Tato bývalá slévárna v sousedství nynější Černovické terasy prošla v 90. letech restrukturalizací výroby, spojenou nakonec s jejím celkovým útlumem. Nově vzniklá dceřiná společnost AREAL SLATINA, a.s., přeměnila celý prostor na centrum pro lehkou výrobu, skladování, administrativu, výzkum a vývoj. V komplexu se nyní nachází 12 hlavních nájemních budov a nedávno zahájila společnost výstavbu první desetipodlažní budovy pro rozšíření technologického parku v zóně Černovické terasy.

Bohužel nadále zůstáva mnoho areálů bez využití: např. bývalá Zbrojovka, Mosilana, část Královopolské strojírny, část Zetoru, bývalá kasárna na ul. Veveří, bývalá kasárna ul. Štefánikova, kasárna na ul. Lerchova, okolí skládky "Filiála" v Heršpicích a další.

ZDROJ:ibrno.cz, upraveno EnviWeb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů