Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihlava si z celosvětové soutěže LivCom v čínském Xiamenu přivezla stříbro i bronz

Jihlava si z celosvětové soutěže LivCom v čínském Xiamenu přivezla stříbro i bronz

Hned dvě ocenění - stříbrné a bronzové, získala loni v závěru roku Jihlava jako jediný český zástupce ve finále soutěže LivCom (The International Awards for Liveable Communities). Tato pomyslná světová olympiáda municipalit, jejíž název lze volně přeložit jako Město, ve kterém stojí za to žít, se zaměřuje na mezinárodní dobrou praxi v oblasti životního prostředí. V rámci soutěže se hodnotí přístup měst a obcí k jednotlivým kritériím udržitelného rozvoje, kterými jsou: Podpora přírodní i uměle vytvořené krajiny, Umění, kultura a dědictví, Nejlepší environmentální postupy, Zapojení obce a její pravomoci, Zdravý životní styl a Strategické plánování.

Finálové klání soutěže LivCom pod záštitou Programu životního prostředí OSN se v minulém roce na přelomu listopadu a prosince odehrálo v čínském městě Xiamen, přičemž do něj postoupilo 43 municipalit z celého světa, které prezentovaly celkem 52 místních projektů udržitelného rozvoje.

Jihlava v Číně vybojovala stříbrné ocenění v kategorii měst 20-75 tis. obyvatel a bronzové ocenění za projekt revitalizace sídliště Královský vršek. Nejde však o jediné úspěchy Jihlavy v této soutěži. Už v roce 2009 město získalo cenu LivCom za naplnění kritéria zlepšování stavu krajiny, v roce 2011 ocenění za třetí místo ve své velikostní kategorii, přičemž tentýž úspěch si Jihlava zopakovala i v roce 2012, kdy navíc obdržela ještě také cenu za strategické plánování.

Jak k úspěchu Jihlavy v daleké Číně uvedl náměstek primátora PaedDr. Ing. Rudolf Chloupek, >>už zpracování přihlášky do soutěže představuje určitý druh interní prověrky, na jejímž základě lze vytvářet plán dalšího rozvoje měst a obcí, v nichž stojí za to žít<<. Podle Rudolfa Chloupka tak pro každé přihlášené město jde o jedinečnou příležitost prezentovat na mezinárodní úrovni nejlepší postupy uplatňované na svém území a takto ovlivnit již zavedené mezinárodní standardní postupy. >>Vzájemná výměna informací a zkušeností může urychlit praktické přínosy a každoročně ušetřit finanční prostředky,<< dodal náměstek primátora.

Naplnění všech kritérií udržitelného rozvoje se snažíme za město obsáhnout v soutěžní prezentaci. Příkladem může být, jak se u nás pečuje o zeleň a upravují se parky i veřejná prostranství. Ale také ukázka nejlepších environmentálních postupů, což se v Jihlavě vztahuje např. k odpadovému hospodářství a snaze o kvalitu ovzduší. Samozřejmě je velice důležité zapojení občanů a organizací do rozvojových záměrů města a vzájemná komunikace,<< uzavřel Rudolf Chloupek.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů