Pátek, 19. dubna 2024

U Nové Vsi na Mostecku mohou vyrůst čtyři větrné elektrárny

U Nové Vsi na Mostecku mohou vyrůst čtyři větrné elektrárny

Nedaleko Nové Vsi v Horách na Mostecku mohou vyrůst čtyři větrné elektrárny. Ministerstvo životního prostředí vydalo souhlasné stanovisko v rámci posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Vyplývá to ze zveřejněné dokumentace. Obci by provoz elektráren mohl přinést do rozpočtu ročně několik desítek tisíc korun.

U Nové Vsi v Horách, která se nachází blízko německých hranic, už jedna větrná elektrárna stojí. Proti původnímu záměru vzniku dalších šesti protestovali někteří obyvatelé a také německá strana. Investor poté záměr zúžil na čtyři stavby vysoké 139 metrů a s námitkami odpůrců se vypořádal ve veřejné debatě. "Nikdo se už proti pak neozval. Ti, kteří byli proti, ani nevystoupili v diskusi. Umístění vrtulí je v dostatečné vzdálenosti od domů, proto obec s výstavbou souhlasila," řekla ČTK místostarostka Jana Dvořáková.

V obci žije zhruba 465 lidí a její roční rozpočet se pohybuje kolem šesti milionů korun. Podle dohody by ročně při provozu čtyř větrníků, z nichž u každého je plánován výkon 2,3 megawattu, dostávala zhruba 120.000 až 170.000 korun. "To je významná položka, kterou bychom mohli investovat do rozvoje," vysvětlila Dvořáková.

V posudku je uvedeno, že stavby budou mít nepatrný vliv na přírodu a téměř žádný vliv na zdraví. Vliv na krajinný ráz je podle posudku únosný. V okolí se plánuje ještě dalších několik větrníků.

Východní a centrální Krušné hory mají podle odborníků největší větrný potenciál v zemi. Názory na větrné elektrárny se v Česku různí. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vrtule na vysokých sloupech zkazí ráz krajiny. Jinde radnice budování elektráren podporují. Ekologové větrné elektrárny spíše schvalují jako vhodný zdroj obnovitelné energie.

Ústecký kraj chtěl stavby větrných elektráren regulovat. Nejvyšší správní soud (NSS) však loni zrušil část zásad územního rozvoje Ústeckého kraje. Na návrh Petrovic na Ústecku z nich vyškrtl přísnou regulaci, která na většině území kraje v podstatě znemožňovala obcím plánování nových velkých větrných elektráren.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů