Sobota, 20. dubna 2024

Britská vláda zruší subvence větrným elektrárnám na pevnině

Britská vláda zruší subvence větrným elektrárnám na pevnině

Nová britská konzervativní vláda příští rok předčasně zruší subvence pro nové projekty větrných elektráren na pevnině. Oznámilo to dnes britské ministerstvo energetiky. Vláda Davida Camerona tím plní slib, který před květnovými volbami dala místním komunitám, v nichž v posledních letech silně narůstá nespokojenost s rozšiřováním větrných parků po britské krajině.

Nynější podpora skončí od 1. dubna 2016, tedy o rok dříve, než původně měla. Vláda by ale mohla dát výjimku ještě nedobudovaným projektům o úhrnném instalovaném výkonu až 5,2 gigawattů, které už mají zajištěna nezbytná povolení k výstavbě a k připojení na síť.

"Chceme, aby technologie stály na vlastních nohou, nechceme povzbuzovat spoléhání se na státní subvence," uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters. Dodalo, že loni dostaly pevninské projekty subvence ve výši 800 milionů liber (30,5 miliardy Kč) a tento segment se v Británii podílel na výrobě elektrické energie pěti procenty.
V Británii fungují nebo se stavějí pevninské projekty větrných elektráren o celkové kapacitě 9,5 gigawattů. Vláda předpokládá, že splní cíl podílu obnovitelných zdrojů na celkové produkci energie, pokud budou mít větrné generátory na pevnině úhrnný výkon 11-13 gigawattů. Kromě schválených projektů s více než pěti gigawatty přitom usilují o povolení další projekty s kapacitou přes sedm gigawattů.

"Když se podíváme na to, co už má povolení, máme na pevnině dostatek větrných zdrojů ke splnění ambiciózního cíle, podle něhož má 30 procent naší elektřiny pocházet do roku 2020 z obnovitelných zdrojů," sdělilo ministerstvo. V roce 2013 vláda konzervativců a liberálů zvýšila podporu pro výstavbu větrných elektráren na moři.

Pokud ale bude chtít vláda podstatněji ušetřit, bude muset zajistit, aby rozhodnutí platilo i pro Skotsko, protože právě tam se nyní připravuje většina nových projektů větrné energie. Vedení separatistické Skotské národní strany (SNP), která v květnových volbách ovládla takřka celé Skotsko, chce v zemi stavět mnohem více větrných stožárů a požaduje možnost vetovat plány londýnské vlády týkající se této země. Vláda ale bude cítit silný tlak svých poslanců na to, aby ukončila nákladné subvence i v této části Británie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů