Čtvrtek, 28. března 2024

Číslo týdne: 30. Ministr Mládek očekává letos třicet nových větrných elektráren. Nepostaví se asi žádná

Číslo týdne: 30. Ministr Mládek očekává letos třicet nových větrných elektráren. Nepostaví se asi žádná

Čilý rozvoj větrné energetiky plánuje ještě v tomto roce ministerstvo průmyslu dle aktualizovaného Národního akčního plánu České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů [1]. Dokument připravený ministerstvem průmyslu, který čeká na projednání vládou, není však plánem a už vůbec ne akčním. Chybějící podpora neumožní letos vzniknout pravděpodobně ani jediné nové elektrárně.

Národní akční plán, který by mohl být užitečným nástrojem pro rozvoj perspektivního sektoru, byl předložen jako soubor scénářových tabulek, formálních odpovědí a chudého přehledu opatření. Nárůst podílu (odhad) obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie v roce 2020 na 15,9 % (oproti závazku 13 %, který plyne z klimaticko-energetického balíčku a navazující evropské směrnice 2009/28/ES), má dvě zásadní chyby. Zaprvé nesnese srovnání se státy, které dávají progresivnímu odvětví OZE zelenou [2]. A zadruhé nelze zaručit, že cíl bude vůbec naplněn. Předkládané scénáře nejsou doplněny konkrétními návrhy řešení, která by růst podílu obnovitelných zdrojů zajistily.

Kdyby přitom vláda prosadila rozumný systém podpory pro nové projekty (konkrétní podporou by mohl být hodinový zelený bonus), mohlo by přibýt ročně padesát větrných eletráren. V roce 2030 bychom tak pokryli už třetinu domácí spotřeby elektřiny z tohoto čistého místního zdroje [3].

Právě přehled navrhovaných opatření je nejslabším místem akčního plánu. Ve většině případů se omezují na obecný příslib blíže nespecifikované investiční podpory z fondů Evropské unie. Účinné návrhy, jako je obnovení provozní podpory pro větrné elektrárny a zavedení speciálních dodavatelských tarifů pro majitele malých fotovoltaických zdrojů, předložený plán neobsahuje.

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Solární a větrné elektrárny se celosvětově dynamicky rozvíjejí, ale v České republice stagnují. Nemáme málo střech a fasád vhodných pro fotovoltaiku ani lokalit s příznivými větrnými podmínkami. Novým projektům ovšem stojí v cestě složité byrokratické překážky místo jednoduchých podpůrných mechanismů."

"Národní akční plán pro rozvoj obnovitelných zdrojů, který připravilo ministerstvo průmyslu pro vládu, však cestu k nápravě neukazuje. Obsahuje jen velmi nízké cíle pro rozvoj OZE a hlavně neříká, jak jich bude dosaženo. Osvědčené postupy k jejich rozvoji ignoruje. Není to tedy plán a už vůbec není akční. Je to jen kus papíru, aby se vlk nažral a koza zůstala celá."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů