Sobota, 20. dubna 2024

Statoil postaví plovoucí větrnou elektrárnu u Skotska

Statoil postaví plovoucí větrnou elektrárnu u Skotska

Norská ropná a plynárenská firma Statoil investuje zhruba dvě miliardy norských korun (5,8 miliardy Kč) do stavby plovoucí větrné elektrárny u pobřeží Skotska. Podle Statoilu to bude první takový projekt na světě.

Firma již několik let provozuje jednu plovoucí větrnou turbínu v Norsku. Nyní plánuje pilotní projekt, který bude zahrnovat pět plovoucích turbín, každá o kapacitě šest megawattů, v moři u pobřeží města Aberdeen, kde je hloubka až 120 metrů. Elektrárna by měla být schopná uspokojit poptávku téměř 20.000 domácností. Stavba má začít na počátku příštího roku.

Plovoucí turbíny jsou určeny pro vody s hloubkou více než 50 metrů, což je maximální hloubka pro současné větrné turbíny, které potřebují ukotvení. Plovoucí větrné elektrárny mají také výhodu toho, že nevyvolávají tolik odporu kvůli vizuálnímu dopadu, jako pevninské větrné elektrárny.

Investice Statoilu do projektu je první investicí nově zřízené divize New Energy Solutions, která se zaměřuje na nízkouhlíkové a obnovitelné zdroje energie.

Francie letos v srpnu zahájila tendr na projekty několika plovoucích větrných elektráren, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů