Čtvrtek, 28. března 2024

Velká Británie bude větrnou velmocí

Velká Británie bude větrnou velmocí

Britové mají velké plány: během dvaceti let hodlají postavit zhruba deset větrných parků k výrobě elektřiny. Už v roce 2020 jí mají tyto elektrárny zajistit třetinu spotřeby. Velkolepé plány zemi vyjdou na skoro 100 miliard liber. Větrníky mají ale také řadu odpůrců.

Minimálně na několik let největší větrný park světa má vyrůst v Bristolském zálivu mezi hrabstvím Devon a Walesem. Moře tu má ozdobit 240 turbín vzdálených přes 15 kilometrů od pobřeží. Obří větrný park za tři miliardy liber (asi 90 miliard korun) bude mít výkon 900 megawattů, tedy skoro stejně jako jeden blok Temelína a dost na to, aby zásoboval zhruba milion domácností. "Větrná energetika je čistá, a co je důležitější, čím dál efektivnější. Do deseti let se cena energie vyráběné větrnými elektrárnami sníží o 40 čtyřicet a bude tak cenově konkurovat konvenčním metodám," prohlásil manažer Dong Energy Benj Sykes.

Velká Británie chce na vítr vsadit ve velkém. Jako ostrov s mělkými pobřežními vodami má totiž pro větrné parky ideální podmínky a teď už i dobré zkušenosti. V současnosti dodávají do tamní sítě asi tři gigawatty. Do osmi let to má být víc než desetinásobek. "Potenciál větrné energie z volného moře přesahuje 40 gigawattů, což zabezpečí třetinu země a průmysl samotný nabídne do roku 2020 práci až 70 tisícům lidí," konstatovala generální ředitelka Britské asociace pro větrnou energii Maria McCafferyová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů