Čtvrtek, 28. března 2024

GE kupuje výrobce lopatek větrných turbín LM Wind Power

GE kupuje výrobce lopatek větrných turbín LM Wind Power

Americká společnost General Electric kupuje dánského výrobce lopatek pro turbíny větrných elektráren LM Wind Power za 1,65 miliardy USD (40,2 miliardy Kč). Akvizice má podpořit divizi obnovitelných zdrojů energie GE, uvádí se v dnešním prohlášení.

Dohoda by podle agentury Reuters měla být dokončena v první polovině příštího roku, schválit ji musejí antimonopolní úřady. GE kupuje firmu od soukromého investičního fondu Doughty Hanson.

LM Wind Power má 13 výrobních závodů v osmi zemích - Dánsku, Španělsku, Polsku, Kanadě, USA, Indii, Číně a Brazílii. Společnost působí na trhu více než tři desetiletí a má 190 patentů. Patří mezi přední světové dodavatele lopatek větrných turbin a nabízí vývoj, výrobu, servis a logistické služby související s lopatkami pro větrné elektrárny. Od roku 1978 firma vyrobila více než 185.000 lopatek, což odpovídá instalovanému výkonu větrných elektráren 77 gigawattů.

GE v současnosti nevyrábí lopatky pro větrné turbiny. LM Wind Power je jejím největším dodavatelem lopatek.

GE plánuje po dokončení akvizice ponechat LM Wind Power samostatnou divizí v rámci GE Renewable Energy. Neplánuje změny ve vedení ani přesun sídla z Dánska. V Dánsku má také zůstat globální technologické centrum.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů