Čtvrtek, 28. března 2024

Brňané oslaví Evropský den koupání v řekách společným ponoření do řeky Svratky

Brňané oslaví Evropský den koupání v řekách společným ponoření do řeky Svratky

Tisíce lidí si po celé Evropě si tuto neděli připomenou význam řek společným koupáním. Brno se k mezinárodní akci připojí pod taktovkou Ekologického institutu Veronica "Skokem do brněnské Svratky" v neděli 13. července v 15 hodin. Poukáží společně na nutnost ochrany řek a na to že dle Rámcové směrnice o vodě mají být do příštího roku všechny vody dobrém ekologickém a chemickém stavu. Součástí akce bude i hudební produkce a povídání o významu vody.
"Koupání v přírodě je neúměrně levnější záležitost než nákladné akvaparky, budované v poslední době v okolí velkých měst. A to levnější jak pro rodiny s dětmi, tak pro případné investory - obce.", říká Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.

Může to být hodnotnější hodnotnější zážitek než dovádění v akvaparku s chlorovanou vodou, kde také může nechat rodina s dětmi za den několik set korun", dodává Ledvina.

Všichni Brňané a návštěvníci jsou zváni na společné vykoupání ve Svratce a připojení se tím k Evropskému dni koupání v řekách! Koupací místo je 500 metrů od Anthroposu po proudu řeky na pravém břehu, před lávkou ke koupališti. Nalaďte se na vlnu léta a zažijte řeku na vlastní kůži! Vhodné i pro malé děti s rodiči či jinými opatrovníky. Dobroty na piknik, retro plavky, lehátka, balóny a lodě vítány.
A proč se koupat v řekách? Cílem společného koupání v řekách je oslava řek, našeho života s nimi a poukázání na nutnost ochrany řek a jejich kvalitu vodu. Česká republika se podobně jako další evropské země zavázala naplnit do roku 2015 Rámcovou směrnici o vodě, tady zajištění dobrého ekologického a chemického stavu všech vod. Příští rok už tedy musíme mít všechny řeky čisté . Chce se také ukázat, že jedinou možností, jak se v létě zchladit a nechat se unést vodními radovánkami, nejsou jen chlorované akvaparky, ale i řeky. Mnozí Brňané se v řekách koupou zcela běžně, jiné by to nenapadlo nebo by se sami do řeky neodhodlaly vstoupit. Kolektivní zážitek společného koupání v minulých letech mnoho lidí fascinoval natolik, že je pro ně koupání v řekách nyní už samozřejmostí.
Společné koupání proběhne jako v minulých letech i na dalších místech České republiky.

Kontakt:
Petr Ledvina
Ekologický institut Veronica
t: 776 057 637, e: petr.ledvina@veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů