Čtvrtek, 28. března 2024

Voda na brněnské přehradě je vynikající, už otevře i Dobrák

I v tomto roce se ASIO, spol. s r.o. podílí na provozu zařízení pro zlepšení kvality vody v Brněnské přehradě...

Voda na brněnské přehradě je vynikající, už otevře i Dobrák

Léto v polovině a kvalita vody v přírodních koupalištích v kraji je stále výborná. I brněnská přehrada je konečně v tak dobrém stavu jako před pětadvaceti lety. A od tohoto týdne v Brně otevře už i opravené Koupaliště Dobrák.

Téměř samí modří smajlíci se teď usmívají na webu jihomoravské hygienické stanice. Ta hlídá čistotu vody v přírodních nádržích a usměvavé obličeje znamenají, že na všech monitorovaných místech se lze koupat beze strachu z ekzému nebo zelených plavek. Jedinou výjimkou je v kraji Palava na Blanensku, i tak se ale podle hygieniků tamní voda ještě hodí ke koupání.

"Vranovská přehrada, Nové Mlýny, Letovice i další oblíbené lokality v kraji jsou podle posledních měření naprosto bezpečné. Prozatím se tak letošní sezona pohybuje spíše nad průměrem. Zřetelně to pozorujeme například u Brněnské přehrady," přibližuje Miroslav Staněk z krajské hygienické stanice. Přehrada je už dobrá. A bude ještě lepší

Dobrá kvalita vody ostatně táhne k břehům přehrady i více lidí než dříve. "Já jezdím nejraději právě na přehradu. Dá se tam dlouho plavat rovně a navíc se mi u ní vybavují zážitky z dětství, zvláště teď, když je tam voda čistá jako před pětadvaceti lety," raduje se třeba Brňan Libor Procházka.

Pokračování článku na iDNES.cz - brno.idnes.cz

Více o programu SINICE společnosti ASIO, spol. s r.o.

V posledních letech dochází na mnoha místech v ČR k přemnožení sinic ve vodních plochách v důsledků zvýšeného obsahu fosforu ve vodě, tedy k výraznému znehodnocení kvality vody.

V případech, kdy dojde k přemnožení sinic, jsme připraveni poskytnout odbornou pomoc. Potlačení rozvoje sinic, respektive odstranění sinic z vody vyžaduje komplexní přístup - k prvním krokům proto patří důkladné rozbory a analýzy vody. Následně navrhneme konkrétní řešení, jak postupovat při odstranění sinic, které v závěrečné fázi zrealizujeme.

Kromě samotného odstraňování sinic je důležitá také prevence. I v této oblasti jsme připraveni navrhnout řešení, jak redukovat rozvoj sinic a zabránit jejich přemnožení.

Aplikační plavidlo

Photo: Aplikační plavidloPro tuto technologii je použito fyzikálně-chemického principu potlačování rozvoje SINIC a to dávkování koagulantu do povrchových vod. Plavidlo je možno použít na řízené a exaktní dávkování jakékoliv tekuté látky do nádrží s podrobným reportingem aplikace.

více

Plavidlo pro separaci částic biomasy

Photo: Plavidlo pro separaci částic biomasyTechnologie je založena na sběru biomasy z povrchu vodní hladiny a odseparování částic biomasy na mechanickém filtru, přičemž biomasa obsahuje velké množství živin, které by se jinak usazovaly v podobě organických látek v sedimentu dna.

více

Aerační věže

Photo: Aerační věžePrvní aplikace aeračních věží je již druhým rokem na přehradě v Brně. Aerační věže jsou dvojího typu: - aerační věže čerpadlové - aerační věže aerátorové.

více

AS-SEDI

Photo: AS-SEDIOdběrové zařízení na sedimenty sloužící k odběru dnových sedimentů ve vodních nádržích.

více

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů