Pátek, 29. března 2024

Sucho a nedostatek vodních zdrojů v ČR bude řešit meziresortní pracovní skupina

Sucho a nedostatek vodních zdrojů v ČR bude řešit  meziresortní pracovní skupina

Meziresortní skupina složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, výzkumných pracovišť a státních institucí bude do budoucna společně řešit problémy sucha a nedostatku vodních zdrojů v České republice.

Kvůli letošnímu jarnímu suchu byl na Ministerstvu zemědělství sestaven pracovní tým, který vznikl spojením se skupinou z Ministerstva životního prostředí. Tým bude informovat vládu ČR o aktuálních problémech spojených s výkyvy počasí. I když koncem jara deštězmírnily následky nedostatku srážek, obavy z opakování dlouhodobých období sucha na našem území zůstaly.

,,Ministerstvo zemědělství musí pokračovat v podpoře projektů, které napomohou zadržování vody v krajině. Z vlastních zkušeností moc dobře vím, jaké škody na plodinách a úrodě dlouhodobé sucho způsobuje. Kromě výstavby vodních děl v regionech opakovaně postižených nedostatkem srážek, především na jižní Moravě, Rakovnicku a Žatecku, je nutné zaměřit opatřenítaké na zvýšení kvality půdy a na využívání moderních postupů v zemědělské výrobě," řekl při prvním setkání skupiny ministr zemědělství Marian Jurečka.

Pracovní skupina jednala o koncepci ochrany před dopady sucha a nedostatku vody v ČRpodle nedávno vypracovaného materiálu ,,Příprava realizace preventivních a následných opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody". Po rozpracování bude tento text předložen ke schválení vládě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů