Sobota, 20. dubna 2024

Dárci věnovali tři miliardy dolarů na problémy Aralského jezera

Dárci věnovali tři miliardy dolarů na problémy Aralského jezera

Na zmírnění dopadů vysychání Aralského jezera přislíbili zahraniční dárci částkou asi tři miliardy dolarů (66 miliard Kč). Je to výsledek skončené dvoudenní mezinárodní konference v Uzbekistánu, informovala dnes agentura AFP. Mizení jezera, které za několik posledních desetiletí z velké části vyschlo a změnilo se v poušť, je považováno za jednu z největších ekologických katastrof způsobených člověkem.

Vybrané finance jsou určeny nejen pro Uzbekistán a Kazachstán, na jehož území zbytky jezera leží, ale i pro Turkmenistán, který ekologické dopady rovněž pociťuje. Peníze mají pomoci zlepšit socioekonomickou, zdravotní a ekologickou situaci v těchto třech zemích.

Ještě před dárcovskou schůzkou vyzvali generální tajemník OSN Pan Ki-mun a uzbecký prezident Islam Karimov ke štědřejším příspěvkům na likvidaci škod, které s sebou vysychání kdysi čtvrtého největšího jezera světa přináší.

Ekologickou katastrofou je především obrovské množství soli, která kontaminuje půdu a která způsobuje řadu nemocí u obyvatel této středoasijské oblasti. Prachu a soli se z pouště okolo Aralu ročně dostane do atmosféry na 75 milionů tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů