Pátek, 19. dubna 2024

Vodohospodáři vytvoří návod na vyčištění Vranovské přehrady

Vodohospodáři vytvoří návod na vyčištění Vranovské přehrady

Vodohospodáři v příští roce stanoví postup, kterým by chtěli vyčistit Vranovskou přehradu na Znojemsku od sinic a řas. Je jednou z největších přehrad v ČR a kdysi bývala vyhledávanou rekreační lokalitou. Její vyčištění bude stát desítky milionů korun a již nyní je jasné, že bude nutné postupovat v tomto projektu jinak, než tomu bylo u Brněnské přehrady. ČTK to dnes řekl generální ředitel podniku Povodí Moravy Jan Hodovský.

Do konce letošního roku by měla být hotova analýza, která přesně popíše zdroje znečištění v okolí přehrady. Bude nutné nejen přijmout technická opatření přímo na nádrži, ale také v jejím okolí. Nachází se v něm přibližně 3000 chat.

Podle Hodovského by na vyčistění přehrady mohl stát čerpat evropské dotace. Vyčištění Brněnské přehrady od sinic a řas stálo 130 milionů korun. Šlo o technicky ojedinělý projekt.

Vodohospodáři přehradu vypustili, odbagrovali z ní nánosy, vyvápnili její dno, na letní sezonu v ní instalují 20 aeračních věží, které vodu provzdušňují a obsah fosforu na přítoku, který nahrává růstu sinic a řas, snižují síranem železitým.

Ředitel zdůraznil, že zatímco Brněnská přehrada je tzv. silně průtočná a voda jí proteče za zhruba 21 dní, nádrž ve Vranově nad Dyjí je jejím opakem, voda se v jejich četných zátokách drží až rok. Proto bude nutné pro Vranovskou přehradu vypracovat jiný postup vedoucí k tomu, aby byla zbavena přemnožených sinic.

Nejspolehlivějším opatřením je vsypávání síranu železitého do vody na přítoku do nádrže. "Testovali jsme dvě zařízení na sběr biomasy s hladiny a také povrchový aerátor. Tento provzdušňovač se ale příliš neosvědčil, protože promýchává pouze vodu na povrchu a ne v hloubce, což potřebujeme," dodal ředitel.

Na Vranovskou přehradu v minulosti mířily v létě tisíce turistů. Kromě pláží mohou turisté navštívit zámek ve Vranově, hrad v Bítově, projet se po přehradě výletním parníkem nebo navštívit nedaleký Národní park Podyjí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů