Pátek, 19. dubna 2024

Na jižní Moravě zdraží voda, teplo, odpad či nájemné ne

Na jižní Moravě zdraží voda, teplo, odpad či nájemné ne

V okresních městech na jižní Moravě poroste v příštím roce bez výjimky pouze cena vody. Jinak města a jimi zřizované společnosti příliš zdražovat nebudou. Nájemné v městských bytech se nemění, například ve Znojmě se jen sjednocuje. Stejné zůstávají i ceny tepla a odpadů, vyplývá ze zjištění ČTK. V některých městech však musí ještě navrhované ceny schválit zastupitelé, případně orgány firem.

Vodné a stočné zdraží o tři až šest procent, což vodárenské společnosti pravidelně odůvodňují potřebou rekonstrukcí a budováním nové infrastruktury. Levnější vodu budou mít lidé v Hodoníně, zaplatí za metr krychlový 74 korun, v Brně 75 korun. Ve Znojmě a Vyškově se blíží 85 korunám. V Břeclavi vyjde vodné a stočné na 86 korun včetně DPH.

Roční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu zůstává všude beze změny. V Brně je 670 korun, v Hodoníně 600, ve Vyškově 580, Břeclavi 480 korun. Nejlevnější je ve Znojmě, kde lidé platí 400 korun. Některá města poskytují některým skupinám obyvatel slevy. "Lidé nad 65 let a děti do deseti let mají poplatek poloviční," uvedla mluvčí Hodonína Barbora Lahová. V Břeclavi děti do šesti let a senioři platí 300 korun.

Nájemné v městských bytech se v okresních městech pohybuje nejčastěji mezi 50 a 60 korunami za metr čtvereční. "U různých bytů je různé nájemné, proto je od příštího roku sjednocujeme na 60 korunách," sdělila znojemská mluvčí Zuzana Pastrňáková. Nejdražší je nájemné v Brně. V některých lokalitách se blíží stokoruně za metr čtvereční. Žádná z městských částí ale zdražovat nechce.

Ceny tepla taktéž zůstávají na loňské úrovni. Ve Znojmě mají lidé platit 583 korun za gigajoule, v Hodoníně 630 a ve Vyškově 656 korun. Mírně se zdraží v Břeclavi. Cena z centrálního zdroje je 637 korun za gigajoule. V Brně cena tepla zůstane i příští rok stejná. Lidé, kteří odebírají teplo z výměníkových stanic a plynových kotelen Tepláren Brno, budou stejně jako letos a loni platit s daní 668 korun za gigajoule. Přesto je cena nad celostátním průměrem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů