Pátek, 19. dubna 2024

Na přítoku Brněnské přehrady vznikla nádrž pro zadržení sedimentů

Na přítoku Brněnské přehrady vznikla nádrž pro zadržení sedimentů

Vodohospodáři vybudovali na říčce Kuřimce, která je jedním z přítoků Brněnské přehrady, sedimentační nádrž. Projekt přišel na 2,5 milionu korun a jeho cílem je, aby nádrž zachytila naplaveniny, které dosud znečisťovaly přehradu. ČTK to dnes řekla mluvčí státního podniku Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Nádrž má rozlohu asi 2500 metrů čtverečních a bude také domovem vodních ptáků.

Vodohospodáři nádrž vybudovali mezi Veverskou Bítýškou a Chudčicemi. V nádrži je několik ostrovů, které budou domovem ptáků. Nádrž zachytí splaveniny především v době vysokých průtoků, zejména v době jarního tání a letních dešťů.

Povodí již nyní buduje další tři obdobné nádrže na toku Veverka, který se nachází nedaleko hradu Veveří. Hotovy budou v letošním roce.

Mluvčí vysvětlila, že stavba sedimentačních nádrží je dalším z důležitých kroků k průběžnému čištění přehrady. Před několika lety byla zamořená sinicemi a řasami. Vyčištění přišlo stát na 130 milionů korun. Vodohospodáři ji odbahnili a vyvápnili dno. Vodu od jara do podzimu provzdušňují za pomoci 20 speciálních věží a fosfor, který napomáhá růstu sinic, snižují vsypáváním síranu železitého.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů