Úterý, 16. dubna 2024

Nový design krabiček ECOCHEESE na použité baterie podporuje Světový den vody

Nový design krabiček ECOCHEESE na použité baterie podporuje Světový den vody

Nezisková společnost ECOBAT, která v České republice zajišťuje zpětný odběr použitých baterií a akumulátorů, uvedla novou limitovanou edici krabiček ECOCHEESE. Letošní motiv krabiček odkazuje k vodě - pro lidstvo důležitému přírodnímu živlu, který může být nesprávnou manipulací použitých baterií znečištěn. I proto je nová krabička ECOCHEESE představena k příležitosti Světového dne vody (22. března), jehož mottem pro rok 2015 je ,,Voda a udržitelný rozvoj". Dlouhodobým cílem ECOBATu je aktivizace veřejnosti, firem i obcí k zapojení se do třídění vybitých baterií. Krabičky ECOCHEESE jsou jedním z nástrojů, jak na tuto problematiku atraktivně upozornit a motivovat Čechy k aktivnímu třídění přenosných baterií a akumulátorů. V českých domácnostech je těchto krabiček již více než 120 tisíc a i díky nim počet zpětně odebraných baterií v ČR každoročně roste. Autorem letošního vodního motivu je talentovaný grafik Ivan Štindl.

boxNová krabička doplnila pro letošní rok standardní nabídku barevných variací ECOCHEESE - zelenou, růžovou a modrou. ,,Mám rád, když design nějakým způsobem koresponduje s funkcí. Třídění pomáhá mimo jiné přírodě a zvířatům v ní žijícím. Mým záměrem tedy bylo, aby nový motiv nesl odkaz na čistotu a krásu přírody, které můžeme napomoci, když baterie odkládáme do krabičky a jednou za čas odneseme na sběrné místo. Chtěl jsem také důvtipně do designu zakomponovat otvory na vhazování baterií v horní části krabičky. Tak vznikl nápad s vodním světem a bublinami," vysvětluje Ivan Štindl, který letos projekt ECOCHEESE podpořil svým kreativním grafickým návrhem, a jehož další práce je možné shlédnout na http://ivanstindl.cz/.

Většina Čechů domácí odpad třídí, na baterie však stále zapomínají

baterieV třídění odpadu je dnes aktivních více než 70 % Čechů, převážně jde však o plast, sklo či papír. Na malé baterie stále hodně lidí zapomíná. I přes svoji malou velikost ale mohou napáchat v přírodě výrazné škody - skončí-li na skládce, mohou po čase znečistit spodní nebo povrchové vody. Pokud se dostanou s dalším komunálním odpadem do spalovny, znečišťují zase ovzduší.

,,ECOBAT dlouhodobě usiluje o veřejnou osvětu s cílem vysvětlit lidem, že baterie nepatří do koše. Díky jejich recyklaci se nejen snižují dopady na čistotu životního prostředí, ale v konečném důsledku i na kvalitu našich životů. Baterie také obsahují kovy, které se z nich recyklací získávají zpět, čímž se šetří životní prostředí před zbytečnou těžbou," říká Eva Gallatová, marketingová manažerka ECOBATu, a dodává: ,,Věříme, že krabičky ECOCHEESE jsou atraktivním nástrojem, jak občany na problematiku třídění vybitých baterií upozornit. Zároveň krabičky usnadňují nakládání s bateriemi v domácnostech."

Třídění baterií je díky krabičkám ECOCHEESE pohodlnější a bezpečnější - baterie jsou ukládány na jedno místo, mimo dosah dětí. Po naplnění krabičky stačí její obsah odnést na jedno ze sběrných míst. V rámci České republiky jsou krabičky zasílány všem zájemcům o třídění zdarma. Krabičku ECOCHEESE lze objednat na adrese www.ecocheese.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů