Čtvrtek, 28. března 2024

Začala rekonstrukce VD Kružberk

Začala rekonstrukce VD Kružberk

Na vodním díle Kružberk, které letos v listopadu oslaví již 60 let svého provozu, byla zahájena dlouho připravovaná rekonstrukce hráze. Hlavní náplní bude sanace koruny a horní části návodního líce hráze. Provoz samotné nádrže nebude nijak omezen. Dokončení rekonstrukce je plánováno na prosinec 2016 a přijde státní podnik Povodí Odry, který vodní dílo spravuje, na 80 milionů Kč bez DPH.

,,Rekonstrukce koruny hráze, postavené v padesátých letech minulého století, zahrnuje odbourání stávající komunikace, chodníkových konzol a mostů přes přeliv a jejich opětovné vybudování, dále úpravu stávajícího systému odvodnění koruny a doplnění hydroizolace. Parametry a vzhled koruny budou zachovány, ale povrch komunikace bude namísto stávajících dlažebních kostek pokryt asfaltem," vysvětluje Jiří Konečný z investičního odboru státního podniku Povodí Odry a pokračuje: ,,Návodní líc hráze, jehož betonový povrch degradoval vlivem povětrnostních podmínek a kolísáním hladiny vody v nádrži, bude sanován do hloubky zhruba deseti metrů pod úroveň koruny hráze. Nejvíce poškozené části povrchu budou odbourávány po úroveň výztuže, zkorodované výztuže budou ošetřeny, doplněny novou výztuží a opatřeny krycí betonovou vrstvou."

Stavební práce na VD Kružberk budou rozděleny do dvou stavebních sezon, a to na letošní a příští rok. Předpokládaný termín dokončení je v prosinci 2016. Po dobu stavby bude uzavřena silnice II. třídy č. 442 (Svatoňovice - Kerhartice), pro potřeby motoristů budou zřízeny značené objízdné trasy.

Provoz samotné nádrže nebude nijak omezen. ,,Zachování funkčnosti a bezpečnosti vodního díla stejně jako zajištění ochrany vody v nádrži před možným znečištěním během provádění stavebních prací jsou jedny z hlavních podmínek, které musí zhotovitel stavebních prací dodržet," upřesňuje Konečný s tím, že celkové náklady na tuto stavební akci jsou 80 milionů Kč bez DPH a budou hrazeny z vlastních zdrojů státního podniku Povodí Odry.

Bližší informace:

Ing. Jiří Konečný, investiční odbor s. p. Povodí Odry

Tel. 596 657 682, 602 759 390

E-mail: Jiri.Konecny@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů