Čtvrtek, 28. března 2024

Malé elektrárny v létě na řekách porušovaly zákon, uvedla inspekce

Malé elektrárny v létě na řekách porušovaly zákon, uvedla inspekce

Více než čtvrtina z kontrolovaných malých vodních elektráren v Česku nedodržela v létě vodní zákon na řekách a potocích. Elektrárny nedodržely minimální zůstatkový průtok vody a nejvíce tím byly poškozeny Svratka, Sázava a Lužnice, uvedla dnes Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) na tiskové konferenci. Inspekce kontrolovala téměř 40 vodních toků po celé republice, problémy se vyskytovaly vzhledem k mimořádně suchému létu všude.

Ze 125 kontrolovaných elektráren jich 33 nedodržovalo minimální zůstatkový průtok. Jde o takový průtok, který umožňuje obecné nakládání s vodami a neporušuje ekologickou funkci vody. Inspektoři zahájili s provozovateli 17 elektráren správní řízení, zbytek připravují. Právní moci nabylo zatím sedm pokut za 210 tisíc korun.

"Více než čtvrtina malých vodních elektráren kazí pověst a znevýhodňuje ostatní podnikatele. Problematika je závažná celospolečensky," upozornil ředitel ČIŽP Erik Geuss. Nejenže jsou podle něj ohroženy ekosystémy, ale tam, kde není dodržen minimální zůstatkový průtok, jde o nefér podnikání.

Inspekce začala spolupracovat s energetickými a regulačními společnostmi. Podle Guesse je těžké provozovatele přichytit při činu, pokud přes den zastaví turbínu, a když padne tma, začne k ní vodu opět hnát náhonem. "Čísla dodaná distributorem elektřiny jsou nicméně jednoznačná a jsou účinná i při správním řízení," poznamenal.

Podle Petra Ptáčka z vodáckého serveru Raft.cz se vodáci na řekách setkávají s problémem takzvané skokové manipulace, případně špičkování. Na jezu se zadrží voda, která se následně využije v době energetické špičky. Hladiny vody se tím rozkolísá až o desítky centimetrů a řeka může být na dlouhou dobu zcela suchá. "Jedna elektrárna tak může ovlivnit další níže po proudu," upozornil.

Za dosud nejzávažnější případ označila ČIŽP přestupek malé vodní elektrárny Sedliště, která negativně ovlivnila průtok Svratky. Kontrolovaný úsek koryta byl téměř bez vody. Proti padesátitisícové sankci se účastník řízení Michal Němec podle inspekce neodvolal.

Výsledky kontrol zveřejnila inspekce k polovině září. Vzhledem k tomu, že stále pokračují, data se na konci roku změní. Celkem provedli inspektoři 173 místních šetření, část kontrol na základě čtyřicítky podnětů, některé byly podány přes web www.suchejezy.cz.

Za posledních pět let provedla inspekce přes 600 kontrol a uložila sankce za více než 1,6 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů