Čtvrtek, 28. března 2024

Povodí Odry a Český rybářský svaz podepsali dohodu o spolupráci

Povodí Odry a Český rybářský svaz podepsali dohodu o spolupráci

Dohodu o spolupráci podepsali v uplynulých dnech generální ředitel státního podniku Povodí Odry Ing. Jiří Pagáč, předseda Českého rybářského svazu, z. s., územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko Miloš Martínek a jednatel svazu Ing. Přemysl Jaroň. Bude platit následujících deset let a vyjadřuje vůli dotčených institucí spolupracovat v zájmu ochrany životního prostředí, minimálního dotčení nebo ohrožení ekosystému vodních toků a nádrží při výkonu zákonných povinností správce povodí, stejně jako při výkonu rybářského práva ze strany rybářů.

Spolupráce bude spočívat ve vzájemném poskytování informací. Ze strany Povodí Odry půjde kupříkladu o informace týkající se plánovaných a připravovaných opatření spočívajících v úpravách a údržbě koryt vodních toků a nádrží, kdy mohou být dotčeny rybářské zájmy. Tyto informace budou poskytovány již ve fázi projektové přípravy. Český rybářský svaz bude recipročně informovat o zarybňovaných úsecích, tak aby se ryby zbytečně nevysazovaly do lokalit s připravovanými stavebními či údržbářskými záměry.

,,Konkrétní naplnění spolupráce směřuje ke společné ochraně zájmů obou stran dohody a obsahuje například ustanovení o zjišťování stavu a čistoty vod v nádržích společnými kontrolami a na základě zjištěných skutečností budou přijímána opatření k odstranění nežádoucích jevů. Dále ustanovení o záměru formou vyvážené rybí obsádky zejména na VD Slezská Harta a VD Žermanice ovlivňovat kvalitu vody, především potlačení rozvoje řas a sinic a dalších, stejně tak ustanovení týkající se péče o čistotu a pořádek na březích toků i nádrží. Dle dohody budou dále učiněny kroky ke spolupráci při využívání rybochovných zařízení, bude hledáno řešení k omezení vnosu fosforu a dusíku do nádrží, budou předávány informace o vodohospodářských haváriích s možným úhynem ryb a naopak členové ČRS budou pravidelně školeni o povinnostech při zjištění havárie podle zákona č. 254/2001 Sb., vodní zákon, vysvětluje obchodní ředitel státního podniku Povodí Odry Čestmír Vlček s tím, že dohoda obsahuje také mnoho dalších konkrétních bodů spolupráce a vyjadřuje vůli obou stran o dosažení společných cílů způsobem, který bude vyhovovat zájmům obou smluvních partnerů, aniž by byl protěžován zájem jen jedné ze stran.

,,Dohoda je podepsána na následujících deset let a ukazuje, že lze takto spolupracovat mezi partnery, kteří se setkávají (mnohdy i střetávají) ,,u vody", aniž by se museli přesvědčovat, čí zájem je přednější," dodává Čestmír Vlček s tím, že pro její naplnění budou s obsahem dohody seznámeni jak členové místních organizací Českého rybářského svazu, tak pracovníci vodohospodářských provozů státního podniku Povodí Odry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů