Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hladiny řek na Moravě jsou hluboko pod průměrem

Hladiny řek na Moravě jsou hluboko pod průměrem

Průtoky ve vodních tocích moravských řek jsou v porovnání s dlouhodobými červnovými údaji stále podprůměrné, v některých případech dosahují pouze 20 procent průměru. Nejhorší situace je na řece Bystřici u Olomouce, která aktuálně dosahuje pouhých 11 procent běžného průtoku, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

V uplynulém týdnu sice místy zapršelo a na některých tocích hladiny krátkodobě stouply, ani to však nestačilo. "K oblastem nejvíce zasaženým suchem patří jižní Morava a Pobečví. Na hranici sucha klesla hladina pětice toků: Moravy, Fryšávky, Bystřice, Olešnice a Vsetínské Bečvy," uvedl Chmelař.

Řeka Dřevnice dosahuje ve Zlíně 20 procent dlouhodobého průměru, Vsetínská Bečva je aktuálně na 16 procentech, Haná ve Vyškově na 14 procentech.

Naplněnost zásobních prostorů se aktuálně pohybuje v rozmezí 83 až 100 procent. "Minimální průtoky v tocích tak stále pomáhají zajistit přehrady. V tuto chvíli nelze odhadnout, jak se bude situace vyvíjet dále, ale právě díky naplněnosti našich přehrad jsme připraveni i na nepříznivé hydrologické podmínky," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Aktuální předpověď počasí pro nejbližší dny udává ojediněle přeháňky a bouřky. Hladiny toků budou podle mluvčího setrvalé nebo mírně klesající. V místech, kde se objeví bouřky, mohou hladiny přechodně kolísat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů